X

Čovjek koji je prodao svijet

Piše: Miloš Lalatović

Skoro svi znamo hit Nirvane i Dejvida Bouvija ”The man who sold the world”, ili u prevodu ”Čovjek, koji je prodao svijet.


Ko je taj čovjek? To pitanje je danas više nego aktuelno.


U svijetu ukrajinskog sukoba, stalno nam se prijeti novim velikim ratom. Trećim svjetskim ratom. Već od pojave nuklearnog oružja strepimo od njega.

Govorimo, tješeći se ”neće, valjda”…Ti tamo neki, koji odlučuju o sudbini svijeta. Mene i tebe, onoga psa lutalicu i mačku. Pa, gdje ćemo mi?Bićemo mrtvi. Da, i ono dijete na ljuljašci, njegova majka, i onaj hevi metalac… Izgleda da je stvarno došao… Armagedon, tj. mjesto gdje će se odviti poslednja borba dobra i zla. Samo, ko je ovdje dobar, a, ko zao? Možda nije ni bitno. Moguće da su prije svi zli nego dobri.


Šta nama ostaje običnim smrtnicima, počev od onih iz Ukrajine ili možda prije iz Sirije, Afganistana, Iraka i itd? Zbijeg, neznano kuda, visoki zidovi, bodljikava žica, batine, pljuvanje…A, ko nam je to zakuhao ili zakuvao ili već šta, sve to? Ne znam. Možda ovi predstavnici zaraćenih strana, možda oni, koji stoje iza njih. U svakom slučaju nije ni važno.


Na kraju se nalazi samo jedan čovjek, koji je prodao svijet…A, taj čovjek, biće neki ”antičovjek”.

Neki koji stoji iza svih ovih na koje režimo. Ko je taj? To je glavno pitanje. Sva ostala dolaze posle toga. Da li je pušten gas i nije u ovu ili onu državu, da li je poskupjelo brašno, žito, šećer, brašno.

Sve to određuje taj ”antičovjek”. Pa, čak da li je ova ili ona strana potpisala ili odbila mirovni ugovor. Sve su to izgleda marionete u ruci tog ”antičovjeka”.


Taj ”antičovjek” je izgleda taj, čovjek, koji je prodao svijet…

Categories: Mišljenja
novi_dani: