X

Zelenski: Borbe su teške, ali napredujemo. Oslobodili smo nova područja

Dugo očekivana ofanziva ukrajinske vojske je “teška”, ali “napreduje”, rekao je jučer predsednik Volodimir Zelenski, nakon što je njegova administracija tokom dana objavila da je preuzela najmanje sedam sela od ruskih snaga.

Borbe su teške, ali napredujemo i to je veoma važno, rekao je ukrajinski predsednik u svom svakodnevnom obraćanju. „Neprijateljski gubici su tačno na nivou koji nam je potreban“, dodao je.

“Vrijeme nam ne ide na ruku, kiša otežava naš zadatak, ali snaga naših vojnika daje dobre rezultate”, rekao je Zelenski, pozdravivši povratak ukrajinske zastave na “novooslobođena područja”.

Oslobođena sela

Ranije tokom dana, ukrajinska vlada je tvrdila da je od ovog vikenda preuzela sedam sela na jugu i istoku zemlje.

“Oslobođeno je sedam sela”, rekla je zamjenica ministra odbrane Ganna Maliar na Telegramu, posebno misleći na nekoliko lokacija zarobljenih u regiji Zaporizhia.

Maliar je rekao da su zauzeta sela Lobkovo, Levadne i Novodarivka u blizini Zaporožja, kao i selo Storozeve na jugu Donjecke oblasti.

“Površina teritorije koja je došla pod našu kontrolu je 90 kvadratnih kilometara”, rekla je ona.

U ponedjeljak poslijepodne, ukrajinska vojska je također tvrdila da je napredovala u regiji Bahmut.

Moskva: Odbili smo napade

“Ukrajinske trupe napredovale su 250 do 700 metara u pravcu Bahmuta”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Moskva je sa svoje strane tvrdila da je odbila ukrajinske napade u oblasti Donjecka, kod Velike Novosilke, kao i kod sela Levadna, u blizini Zaporožja.

Ove tvrdnje iz Moskve i Kijeva nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

Prema vojnim analitičarima, Ukrajina još uvijek nije pokrenula većinu svojih snaga u svojoj velikoj kontraofanzivi. Trenutno još uvijek testira prednji kraj ciljanim napadima kako bi utvrdio slabe tačke.

“Nekoliko sedmica, pa i mjeseci”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je u Parizu da je počela ukrajinska kontraofanziva, ocijenivši da će trajati “nekoliko sedmica, pa i mjeseci”.

“Ukrajinska kontraofanziva počela je prije nekoliko dana”, rekao je Macron. “Predviđeno je da se rasporedi tokom nekoliko sedmica, pa čak i nekoliko mjeseci”, dodao je francuski predsjednik, izrazivši “želju” da ova kontraofanziva bude “najuspješnija moguća kako bi se onda faza pregovora mogla pokrenuti u dobrim uslovima”.

U Washingtonu je šef američke diplomatije Antony Blinken rekao da se nada da bi uspjeh ofanzive mogao natjerati predsjednika Vladimira Putina na pregovore.

“Uspjeh ove kontraofanzive mogao bi učiniti dvije stvari: ojačao bi poziciju (Ukrajine) za pregovaračkim stolom i mogao bi imati efekta da Putin konačno pregovara o okončanju ovog rata koji je započeo”, rekao je Blinken novinarima.

“U tom smislu, to bi moglo približiti mir, a ne dalje”, dodao je.

Categories: Svijet
novi_dani: