Novi Dani
Kuhar

Recept za sočan pekmez od smokava: Delikatesa koja očarava nepce

Foto: CC Marco Verch

Pekmez od smokava je raskošna poslastica koja nas uvodi u svijet mirisa i okusa sunčanih vrtova. Ovaj sočni i ukusni pekmez nije samo ukusan, već je i jednostavan za pripremu. Uživajte u pravljenju ovog aromatičnog pekmeza s našim tradicionalnim receptom.

Sastojci:

  • 1 kg zrelih smokava
  • 500 g šećera
  • Sok i korica 1 limuna
  • 1 štapić cimeta (opciono)

Uputstvo:

  1. Priprema smokava: Operite smokve i uklonite peteljke. Narežite smokve na manje komade.
  2. Kuhanje smokava: Stavite smokve u lonac zajedno sa šećerom, sokom i korom limuna. Dodajte štapić cimeta ako želite naglasiti aromu.
  3. Kuhanje pekmeza: Zagrijavajte smjesu na srednje jakoj vatri dok šećer ne otopi i smokve ne počnu puštati sok. Smanjite vatru i pustite da se krčka 40-50 minuta, povremeno miješajući.
  4. Provjera gustine: Kako bi provjerili gustinu pekmeza, stavite malu kap na ohlađeni tanjirić. Ako se pekmez dobro skupi i ne razliva, gotov je. Ako se i dalje razliva, kuhajte još nekoliko minuta.
  5. Priprema tegli: Sterilizirajte staklene tegle i poklopce. Nakon kuhanja, ulijte vrući pekmez u pripremljene tegle i zatvorite ih čvrsto.
  6. Čuvanje pekmeza: Pohranite tegle na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Pekmez će se zgusnuti kako se hladi.

Pekmez od smokava je osvežavajući i ukusan dodatak bilo kojem doručku ili poslastica. Ovaj jednostavan recept omogućuje vam da uživate u sočnom pekmezu od smokava u udobnosti vašeg doma.

Uživajte u pripremi ovog pekmeza od smokava i otkrijte bogatstvo ukusa i mirisa koje nosi. Budite spremni za uživanje u delikatesi koja će osvojiti srca vaših najmilijih.

Pročitajte još