Novi Dani
Svijet

Ankete turskih medija pokazuju – Erdogan gubi sledeće izbore

Prema novom istraživanju koje je provela Evroazijska istraživačka kompanija, stopa onih koji će glasati za Predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana iznosi 40 posto piše Camhuriyet. Istraživanja pokazuju da je rejting turskog lidera nastavio padati nakon poraza u svim većim gradovima na lokalnim izborima, uključujući Istanbul i Ankaru. Upravo je aktuelni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu njegov najozbilniji protivkandidat.

222234936 A1

Erdoganove šanse za pobjedu smanjuju se dodatno ako opozicija izađe na izbore sa samo jednim kandidatom. U scenariju u kojem bi Imamoglu i Erdogan bili kandidati, glas Imamogluu dalo bi 45,5 posto dok je Erdoganov rejting na 40,4. Prema rezultatima istraživanja, glasovi neodlučnih birača bliži su opoziciji prenosi Camhuriyet.

Istraživanje je pokazalo da je i rejting Erdoganove AKP partije na najnižem nivou u poslednjih nekoliko godina i kreće se oko 34 odsto.

090816384 C1

Na pad popularnosti dugogodišnjeg turskog lidera i izborni poraz na lokalnim izborima, po ocjeni analitičara najviše je uticala ekonomska kriza i pad vrijednosti lire. Kriza koronavirusa mogla bi dodatno pogoditi ekonomiju koja u velikoj mjeri zavisi od turizma. Ipak izbori u Turskoj održavaju se tek 2023. godine a Erdoganov mandat koji je počeo 2018. traje 5 godina. To je posledica izmjena ustava koji je Erdoganu dao veća ovlašćenja.

Pročitajte još