Novi Dani
Crna Gora

Đukanović predložio Amfilohiju obustavu primjene spornog Zakona – SPC nastavlja litije

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković saopštio je da su on i predsednik te zemlje Milo Đukanović nedavno predložili mitropolitu crnogorsko-primorskom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohiju obustavu primene Zakona o slobodi veroispovesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava. Oni su kako navodi, predložili nastavak dijaloga, ali da je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici.

“Taj sastanak bio je potvrda našeg poštovanja prema Mitropoliji i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, ali i potvrda naše trajne opredeljenosti da vodimo dijalog i tražimo zajednička i najbolja rešenja”, rekao je Marković, prenose Vijesti.

Marković kaže da je razgovor bio dug i konstruktivan i da je Vlada bila spremna da obustavi implementaciju Zakona o slobodi veroispovesti sve do trenutka dok o njegovoj ispravnosti odluku ne donesu Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

“Paralelno sa tim, ponudili smo i za sledeću sedmicu predložili nastavak započetih pregovora na ekspertskom nivou, za šta se Vladin tim pripremao tokom prethodnog perioda”, saopštio je predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Nažalost, dodaje Marković, sa druge strane je kao odgovor usledio poziv mitropolita Amfilohija da se organizuju litije.

“Pored odbijanja dijaloga, a samim tim i mogućnosti da se pronađe održivo rešenje, Srpska pravoslavna crkva nastavlja sa kršenjem zakona u svakoj prilici, pa i kad je u pitanju uspostavljena praksa nelegalne gradnje u okviru crkvenih imanja, i izvan njih”, kazao je Marković.

Predsednik Vlade Duško Marković je poručio da je Crna Gora demokratsko društvo evropskih i evroatlantskih vrednosti u kojem su dozvoljena javna okupljanja dogod ona ne ugrožavaju prava drugih, i dodao da će Vlada obezbediti njihovo ostvarivanje u skladu sa zakonom i aktuelnim pravilima.

Marković je ponovio da su otvoreni za dijalog i traženje rešenja, ali ne za ucene i pritiske.

“A dok se do toga ne dođe, zakoni će važiti za sve u Crnoj Gori, pa i za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vernike”, zaključio je predsednik Vlade Crne Gore u obraćanju javnosti.

N1

Pročitajte još