Novi Dani
Potez DANA

USVOJENA INICIJATIVA DNS-a: Na Palama se gradi spomenik četnicima Draže Mihajilovića

Odbornik Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Skupštini opštine Pale Marko Kubatlija uputio je na današnjoj sjednici “inicijativu za gradnju spomen-obilježja poginulim i umrlim pripadnicima Jugoslavenske vojske u otadžbini Aprilskog rata 1941. godine i četničkih jedinica sa Sarajevsko-romanijske regije”.

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su ovu inicijativu.

– Jugoslavenska vojska u otadžbini i sve četničke jedinice bile su opredijeljene za antifašističku borbu i oslobođenje svih jugoslavenskih naroda na prostoru porobljene Kraljevine Jugoslavije – poručio je Kubatlija u obrazloženju inicijative i dodao:

– Ova nesebična borba plaćena je životima desetina hiljada pripadnika ovog pokreta, među kojima je bilo i više od 400 ljudi sa Pala i susjednih mjesta poput: Prače, Hreše, Vučje Luke, Trebevića – rekao je Kubatlija.,

Kubatlija kaže da gradnjom spomenika svim poginulim pripadnicima JVuO u Opštinskom odboru DNS-a žele da odaju priznanje i učesnicima Ravnogorskog pokreta sa Pala i susjednih opština i da konačno isprave višedecenijsku istorijsku nepravdu.

Ovim činom nastavljen je proces revizije istorije u Republici Srpskoj kojim se glorifikuje uloga četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

Pročitajte još