Novi Dani
Kosovo Srbija

Vučić i Hoti: počeli pregovore u Briselu: razgovaralo se o nestalim, raseljenim i ekonomiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti nakon razgovora u Briselu izjavili su da je sastanak bio težak, te da se razgovaralo o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji.

Vučić: Razgovori nisu bilo laki, došlo do izvjesnog napretka

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i prvog susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu da razgovori nisu bili laki, ali da je došlo do izvjesnog napretka kada je riječ o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji, javlja Beta.

Vučić je podsjetio da je na Kosovu nestalo 1.643-oje ili četvoro ljudi, i da su od njih 570 Srbi i nealbanci, a ostalo su Albanci.

“Srbija je spremna da ispuni svaki zahtev albanske strane i da gde god misle da postoji grobno mesto spremni smo da pokažemo da li tu ima nečega ili nema, ali smo tražili to isto i za nas”, rekao je Vučić i dodao da Srbija do sada nije imala pristup mjestima za koja sumnja da su grobnice srpskih žrtava.

Sljedeće srijede o tome će se nastaviti razgovori na tehničkom nivou, a onda će se, kako je rekao Vučić, dijalog nastaviti na najvišem nivou.

On je dodao da je kosovska strana tražila da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK.

Kako je rekao “albanska strana je reagovala kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkur ili Veneru u roku od sedam dana”.

Vučić je dodao da se razgovaralo i o interno raseljenim licima i istakao da se na Kosovo vratilo samo 1,9 odsto raseljenih.

Hoti: Sastanak je bio težak, razgovarano je o dva važna pitanja

Premijer Kosova, Avdullah Hoti opisao je kao težak prvi sastanak u Briselu, nakon dvadeset mjeseci, u okviru dijaloga između Kosova i Srbije, javlja Koha Ditore.

Hoti je rekao novinarima nakon sastanka da su na njegovo insistiranje razmotrena dva važna pitanja.

“Upravo smo završili prvi sastanak u Briselu u okviru procesa dijaloga, nakon razdoblja od 20 mjeseci o jasnim principima ovog procesa, koje smo već predstavili našim međunarodnim partnerima. Uz naše inzistiranje, danas smo razgovarali o dva važna pitanja za građane Kosova i jzemlje, pod jedan o nestalim i pod dva o ekonomskoj saradnji. Sastanak je bio težak “, rekao je Hoti.

Premijer Hoti rekao je i da su stavovi koje je iznosio nepokolebljivi i da ih neće mijenjati.

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu su razgovarale su i o ekonomskoj saradnji, a razgovori na tehničkom nivou biće nastavljeni za nedjelju dana.

Ovo je, inače prvi trilateralni sastanak delegacija Evropske unije /EU/, Beograda i Prištine, kojim je poslije 20 mjeseci pauze nastavljen dijalog.

Na trilateralnom sastanku pored Aleksandra Vučić, premijera Kosova Avdulaha Hotija, učestvovali su i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Pročitajte još