Novi Dani
Komentar DANA

Borba za biračke odbore – stranka “Čapljina u srcu” izlazi na izbore u DOBOJU

Stranke “Čapljina u srcu” i “Stranka za bolje Goražde” prijavila se za učešće na lokalnim izborima u Doboju. Kako se iz samog naziva stranaka jasno može zaključiti da one nemaju nikakve veze sa Dobojskom regijom nije jasno zbog čega uopšte izlaze na izbore. Jedni kažu da žele “spriječiti izbornu krađu” a drugi da “imaju neke raje u Doboju”.

Predsjednik Čapljinske neovisne stranke Mirko Vasilj na pitanje zašto se njegova stranka prijavila u utrku za odbornike u dobojskom parlamentu, prvo se našalio riječima da se “njegova stranka usljed popularnosti počela širiti kao virus korona pa je stigla i do Doboja”, ali je potom objasnio, kako kaže, prave motive te odluke.

– Mi smo se prijavili za učešće na izborima i u Živinicama, Srebreniku, Livnu i još nekim opštinama, a što se tiče RS-a, samo u Doboju. Iskustvo nas je naučilo da nezavisne stranke pretrpe najveću štetu na svakim izborima. Poslije razgovora sa nekim kolegama iz pojedinih opština i gradova koji na sličan način razmišljaju o izbornom procesu, odlučili smo da se prijavimo s ciljem da pomognemo koliko možemo da se spriječe izborne prevare – kaže Vasilj.

On priznaje da sve ima veze s biračkim odborima, ali da se njegova stranka nije prijavila radi trgovanja.

– Nemojte da mislite da mi nešto, kao, prodajemo ta mjesta u biračkim odborima ili slično. To nam ne pada na pamet. Nama je na posljednjim lokalnim izborima u Čapljini falio samo jedan glas za trećeg odbornika. Do posljednjeg trenutka smo imali tri odbornika, ali onda su stigli glasovi mobilnih timova, pa iz inostranstva, pa ovi i oni i na kraju nam je falio jedan jedini glas. Nažalost, siguran sam da bi nam taj jedan falio i da smo imali više glasova. Mi samo želimo da doprinesemo da se to ne dešava kako nama, tako ni nekome drugom – kaže Vasilj.

Pravi paradoks u vezi sa Strankom za bolje Goražde jeste što je nema među strankama ovjerenim za učešće na izborima u Goraždu, a prijavljena je za izbore u Doboju. Lider ove stranke Esed Radeljaš kaže da “mora da je u pitanju neka greška, jer je stranku prijavio i za izbore u Goraždu”, pišeGlas Srpske“.

– Morao bih da vidim šta je u pitanju. Što se tiče Doboja, ja tamo imam neke raje pa sam zbog njih prijavio listu – kaže Radeljaš.

On negira da je to uradio radi trgovine mjestima u biračkim odborima.

– Kažem vam da imam neke raje pa sam prijavio odborničke liste. Ako ko prođe, prođe, ako ne prođe, nikom ništa – kaže Radeljaš.

Za razliku od njega, odbornik Stranke za bolje Goražde u goraždanskoj Skupštini Rasim Ligata kaže da je ta stranka praktično ugašena.

– To je po meni greška, jer koliko znam, mi nemamo nikoga u Doboju. Esed Radeljaš je bio predsjednik, a da li je stranka zvanično ugašena i kakav je njen status, zaista ne znam. Znam da nemamo ni kancelariju otkako je on bio u zatvoru – kaže Ligata.

On kaže da je to što stranka nije prijavljena za izbore u Goraždu, a jeste u Doboju, za njega van pameti.

– To rade neki muljatori, ne znam šta drugo može biti, a s Radeljašem nisam u kontaktu i nemam njegov broj – kaže Ligata.

Glas Srpske

Pročitajte još