Novi Dani
BIH Ekonomija

Republika Srpska zbog krize zabranila bankama da isplaćuju dobit za 2019. godinu

Agencija za bankarstvo Republike Srpske zabranila je isplatu dobiti banaka iz 2019. godine, navodi se u odgovoru koji je Agencija dala na upit banaka u vezi sa privremenim mjerama za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19.

– Uzimajući u obzir činjenicu da se u ovom trenutku ne mogu tačno procijeniti efekti krize koja je izazvana pandemijom u svijetu i u entitetu Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini odlukom je zabranjena isplata dobiti za 2019. godinu – navodi se u odgovoru Agencije.

Jedna od banaka zatražila je tumačenje u vezi sa isplatom dividendi i varijabilnih naknada, budući da je Agencija još 17. marta uputila dopis bankama pod nazivom “Preporuke bankama u pogledu sprovođenja mjera za ublažavanje negativnih efekata virusa COVID-19” koji se “čitao” kao preporuka mjere, a ne obaveza ukoliko isplatama dividendi i varijabilnih naknada nije ugrožena likvidnost niti kapitalna adekvatnost banke, kao i da će ova preporuka biti stavljena van snage u toku godine, po isteku vanredne situacije, izvještava Indikator.ba.

Odgovorom na upit banke, Agencija za bankarstvo je jasno stavila do znanja da se više ne radi o preporuci, nego da je isplata dividendi iz dobiti za 2019. godinu zabranjena.

I o isplati varijabilnih naknada zaposlenima u Agenciji za bankarstvo RS-a također je zauzela sličan stav.

– Odluka o isplati varijabilnih naknada se može donijeti, ali je u tom slučaju isplatu potrebno odgoditi (bez obzira na iznos varijabilnih naknada), navela je Agencija u odgovoru na upit jedne od banaka u RS-u.

Pročitajte još