Novi Dani
Svijet

Kritičar Kremlja Navaljni ‘bez svesti, hospitalizovan zbog sumnjivog trovanja’

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni (44) nalazi se na intenzivnoj nezi u bolnici u Omsku, gde se leči zbog sumnje na trovanje, rekla je njegova portparolka Kira Jarmiš.

“On je i dalje na ventilatoru. U komi je u teškom stanju. Još nema rezultata testova,” napisala je Jarmušna Twitteru.

Navaljni se osećao loše dok se vraćao u Moskvu iz sibirskog grada Tomska, zbog čega je avion morao da neplanirano sleti u Omsk, takođe u Sibiru, gde su ga vozilom hitne pomoći prevezli u bolnicu, objavila je Jarmiš na Twitteru.

Aleksander Murahovski, glavni lekar u bolnici u kojoj je Navaljni hospitaliziran, rekao je da je “u teškom stanju”, javlja novinska agencija TASS.

Ona je prenela i saopštenje pres službe regionalne vlade u Omsku da je Navaljni “trenutno na intenzivnoj nezi gde obavljaju svi neophodni fizički pregledi.

“Pretpostavljamo da je Aleksej bio otrovan nečim pomešanim u čaju. To je bilo jedino što je ujutro popio. Lekari kažu da se otrov brže apsorbuje kroz vruću tekućinu”, kazala je Jarmiš.

Kasnije je rekla da je Navaljni na intenzivnoj nezi.

Navaljni, otvoreni kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, razotkrivao je rasprostranjenu korupciju u Rusiji.

Poslednjih godina je u više navrata bio u zatvoru, bilo mu je zabranjeno kandidovanje za predsednika Rusije kao i gradonačelnika Moskve.

POGLEDAJTE: Video navodno prikazuje iskrcavanje Navaljnog iz aviona u Omsku

Jarmiš je rekla da je Navaljni otrovan i pre godinu dana, dok je bio u pritvoru.

“Očito su mu to isto i sada učinili”, kazala je.

Pre tri godine je bio napadnut antiseptičkim bojama nakon čega je u Španiji podvrgnut operaciji kako bi mu se povratio vid na desnom oku.

Slobodnaevropa.org

Pročitajte još