Novi Dani
BIH Crna Gora

(VIDEO) Slavlje u Istočnom Sarajevu zbog pobjede opozicije u Crnoj Gori

Na ulicama Istočnog Sarajeva večeras je proslavljena pobjeda crnogorske opozicije na tamošnjim parlamentarnim izborima čime je, bar prema najavama, okončana vladavina Mile Đukanovića.

Razlog slavlja jeste činjenica da glavni dio opozicije čini uglavnom politička struja crnogorskih Srba koji su godinama u političkog suprtnosti sa djelovanjem Đukanovićeve partije i partnerskih stranaka.

Protivljenje je kulminiralo usvajanjem Zakona o vjeroispovijesti kojem su se uglavnom protivili vjernici Srpske pravoslavne crkve smatrajući ga diskriminatorskim.

Svakako, opoziciju ne čini samo srpski korpus jer većina zavisi od proevropskih i građanskih opcija koje ne dovode u pitanje spoljnopolitičku orjentaciju i NATO put Crne Gore, al se ova pobjeda u Republici Srpskoj i Srbiji gleda najviše kroz tu prizmu.

Slavlje je viđeno i na ulicama Banje Luke, a proslava se dešava i na ulicama gradova u Srbiji, prvenstveno u Beogradu, kao i u pretežno gradovima u Crnoj Gori, prvenstveno u Budvi gdje je Đukanovićeva partija doživjela krah.

Pročitajte još