Novi Dani
Crna Gora

Nakon prospavane noći opozicija u Crnoj Gori predlaže ekspertsku vladu

Zdravko Krivokapić, nosilac izborne liste “Za budućnost Crne Gore”, koja je na parlamentarnim izborima osvojila najveći broj glasova među listama opozicije – prema preliminarnim podacima Državne izborne komisije 32,52 odsto, rekao je jutros da je u ovom momentu, “kako je u pitanju interes naroda, a ne bilo kog pojedinca”, najbolji model formiranje ekspertske vlade Crne Gore.

“Ovdje nema prostora za veliku trgovinu, već prostor za veliki rad, za veliki preporod koji treba napraviti. To teško mogu političari, to je najbolje da radi ekspertska vlada sa najboljim ljudima koji su se čak prijavljivali iz inostranstva, mladi i perspektivni i da Crna Gora prebrodi sve teškoće s kojima se suočava”, istakao je Krivokapić za televiziju Prva, a upitan da li će takvu vladu on voditi – naveo je da je to najmanje značajno.

“Značajno je da formiramo jaku, ekspertsku vladu. Ja ću dogovor poštovati bez obzira kakav bude, spreman sam da snosim teret odgovornosti za sve ovo, i dalje ako treba… Da se počne da se pravi sistem, imamo obavezu prema svim građanima bez obzira za koga su glasali”, dodao je on.

S obzirom na to da rezultati nisu konačni, nego preliminarni, Krivokapić uvjerava da će stanje ostati isto, tj. da će opozicija imati većinu te da se “pomjeranja” ka odnosu snaga 42-39 u korist opozicije u poslaničkim mandatima (naspram sadašnjih 41-40).

Prema ustavu Crne Gore Đukanović je dužan mandat za formiranje vlade povjeriti partiji sa najvećim brojem osvojenih glasova, a to je upravo njegova partija DPS.

Sada je potpuno jasno da je Đukanovićeva partija DPS prvoplasirana na parlamentarnim izborima i da će upravo njoj predsjednik Crne Gore (Milo Đukanović) povjeriti mandat da pokuša sastaviti novu vladu. Nosilac liste DPS-a bio je aktuelni premijer Duško Marković i upravo će njemu Đukanović povjeriti mandat na što ga obavezuje i ustav Crne Gore.

Zajedno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima DPS može okupiti 40 zastupnika, a za nadpolovičnu većinu Dušku Markoviću će biti potrebno još najmanje dva zastupnika. Izbor je sužen i Marković može ponuditi koalciju još samo jednoj partiji koja bi možda mogla pristati na kaoliciju sa DPS-om. To je građanski pokret URA lidera Dritana Abazovića koji je na izborima osvojio 5,7 posto glasova i sa svoja četiri zastupnika može presuditi kod formiranja nove vlasti u Crnoj Gori. On je takođe u izbornoj noći predložio formiranje ekspertske vlade a u predizbornoj kampanji žestoko je kritikovao vlast Mila Đukanovića.

Pročitajte još