Novi Dani
Svijet

Danski političari 40 minuta razgovarali s lažnom Tihanovskajom

Danski političari ove nedelje su održali poverljiv virtuelni sastanak s osobom za koju se ispostavilo da se lažno predstavila kao opoziciona beloruska političarka Svetlana Tihanovskaja, saopštio je danski parlament.

Članovi parlamentarnog odbora za spoljnu politiku su, pre nego što je konferencijski poziv naglo prekinut, punih 40 minuta i bez da su toga bili svesni, razgovarali s lažnom Tihanovskajom.

U saopštenju se navodi da su saradnici opozicione političarke, koja je nakon izbora u Belorusiji 9. avgusta prebegla u Litvaniju, danskim poslanicima rekli da Tihanovskaja nije učestvovala na tom virtuelnom sastanku.

Zamenik predsednika odbora Mihael Astrup Jensen je pojasnio da je sastanak bio zamišljen kao videokonferencija, ali da je osoba koja se lažno predstavila rekla da joj ne radi web kamera, već samo audio.

Istakao je da na tom sastanku nije odata niti jedna poverljiva informacija te da su preduzete mere kako u budućnosti ne bi došlo do sličnog incidenta.

Jensen je takođe kazao da su IT stručnjaci otkrili da se internet stranica s koje se ta osoba javila nalazi u Rusiji. Predsednik odbora i bivši ministar spoljnih poslova Martin Lidegard izjavio je da se za sada ne zna ko stoji iza te prevare, ali da postoje pokazatelji koji upućuju na rusku vezu.

“To bi se moglo pojaviti u nekoj satiričkoj emisiji u zemlji u kojoj se govori ruski, ili bi to mogao biti nespretan pokušaj špijunaže ili samo loša šala, ne usuđujem se reći”, kazao je Lidegard.

Vovan, jedan od dvojice šaljivdžija dua Vovan i Leksus koji su vrlo popularni u Rusiji i poznati po tome da slavnim ličnostima i političarima upućuju lažne pozive, na pitanje o tom slučaju rekao je da je “moguće da su imali nešto s tim”.

N1

Pročitajte još