Novi Dani
Nekategorizirano

Amerika i dalje broji glasove: Bajden na korak od pobjede

Džo Bajden i dalje vodi u utrci za novog američkog predsjednika sa 264 elektora u odnosu na 214 Donalda Trampa. Veliki broj glasova još uvijek nije izbrojan, zbog čega je i dalje neizvjesno ko će na kraju imati 270 potrebnih elektora.

Šest elektora koji nedostaju kandidatu Demokratske strake mogla bi da donese Nevada gdje trenutno vodi ali je brojanje glasova tamo stalo još u izbornoj noći i biće nastavljeno danas. Glasovi koji pristižu poštom idu na ruku Bajdenu jer je većina glasača Demokratske stranke glasala na ovaj način kako se i najavljivalo. On je nakon preokreta koji je napravio u Viskonsinu i Mičigenu na putu da preokrene i rezultat u Džordžiji.

Prema posljednim podacima, u Džordžiji koja nosi 16 elektora je utrka vrlo tijesna. Trump je do sada osvojio 23 hljade glasova više al ise oni i dalje broje. Ova država bi mogla biti sljedeća Trumpova meta za ponovno brojanje glasova.

U okrugu DeKalb koji se nalazi u Džordžiji glasovi su tek izbrojani i Biden je osvojio 83 posto, a Trump 16. Ranije je Trump najavio brojanje glasova u Wisconsinu.

UArizoni, koja nosi 11 glasova, Bajdenova prednost je blago smanjena, ali i dalje ima više glasova u odnosu na Trumpa i trenutno je 50,7 posto – 47,9 posto. AP je već proglasio Bajdena za pobjednika u ovoj državi.

Istovremeno, Trumpova prednost uPennsylvaniji, koja nosi čak 20 elektorskih glasova, smanjena je sa 52 na 50,7 posto, dok je Bidenova porasla sa 46,7 na 48,1 posto.Tu je izbrojano tek 89% glasova i situacija se još može promjeniti.

Trump i dalje vodi naAljasci(3 elektorska glasa) sa 62,9 posto naprema Bidenovih 33 posto.

USjevernoj Karolini(15 elektorskih glasova) Trump vodi sa 50,7 naprema Bidenovih 48,6 posto ali brojanje tu još nije nastavljeno nakon prekida u izbornoj noći.

Eqrt

Zanimljivo je da je Bajden osvojio za sada čak 4 miliona glasova više od Trampa koji i dalje ima šansu za pobjedu ako zadrži vodstvo u Pensilvaniji, Sjevernoj Karolini, Džordžiji i preokrene rezultat u Nevadi.

Pročitajte još: