Novi Dani
Crna Gora Potez DANA

Medojević traži od Krivokapića da uvede vanredno stanje i zabrani DPS-a

Nebojša Medojević poslanik DF-a i Pokreta za promjene obratio se danas tokom skupštinske rasprave na kojoj se bira nova Vlada Crne Gore koja bi poslije 30 godina prvi put trebala biti bez DPS-a.

“Da rasteretim sve Udbaše i botove, PzP će glasati za ovu vladu, ali se ne slažemo ni sa programom ni sa kadrovskim rješenjima”, kazao je Medojević.

Podsjetio je da je 90-ih branio manjinske narode, nije mu manjkalo hrabrosti.

5274413 Medo Krivo Ff
foto: Screenshot

“Ovo je istorijski trenutak. Poslije totalitarnog režima, bez kapi krvi, voljom građana je na izborima pala vlast. Samo ova vlada ima mogućnost da demontira režim Mila Đukanovića. Sad je trenutak, g. Krivokapiću da se odredite prema ovom režimu i kažete Milo je lopov. Ne možete totalitarni režim da mijenjate po Milovim zakonima, morate da ih suspendujete i uvedete vanredno stanje šest mjeseci”, rekao je Medojević.

“Mi se zalažemo za smjenu režima, hapšenje kriminalaca, zamrzavanje imovine stečene kriminalom, da se zabrani rad DPS-a…”, rekao je Medojević.

Dodao je da se tranzicija ovakvih sistema se ne radi kozmetičkim promjenama i “nastavkom politike”.

“Vanredno stanje, hapšenje, otvaranje dosijea ANB-a, rasformiranje ANB-a čiji su ključni kadrovi na platnom spisku oba klana. Ta agencija se ne može promijeniti promjenom, ona mora biti rasformirana. Stav ove vlade je da nije prioritet procesuirati Đukanovića jer će to izazvati podjele. Naravno, njegova porodica bi bila protiv. Vi niste demokratska vlada, jer u njoj nijesu ljudi koje su građani birali. Iza vas stoje vladari iz sjenke i interesne strukture”, kazao je Medojević.

Dodao je da “sa mafijom nema promjena nego mora biti smjena, radikalnih”.

“Ako želimo uređenu pravnu državu moramo se obračunati s njima, ne možemo se dogovarati s njima. Vaša politička pozicija je da zaštitite DPS, a napravite političku štetu DF-u. Ovako osvojili ste glasove na našoj listi, a u vladi vam je više članova DPS-a nego DF-a”, naveo je Medojević.

Dodao je da što se tiče ekonomije da je i tu potreban radikalan zaokret.

“BDP pada 30 odsto, zemlja ulazi u zonu bankrota, nijeste se izjasnili da li ulazite u sporazum MMF-a. Mi ćemo tražiti da se poveća minimalna zarada i vrate nadoknade majkama jer smo to obećali biračima. Nijeste riječ rekli o ljudima koji su na ivici bankrota, nijeste se izajsnili da li ćete zamrznuti imovinu kriminalnih klanova. Kakav je Vaš stav da švercerska firma parama od droge i cigareta donira školu? Možete se ljutit na mene, ali ovo govorim zbog Vašeg interesa. Tržište i demokratija neće doći sami. Želimo da znamo šta građanima da prenesemo i da polemišemo kao što sam polemisao sa g. Gvozdenovićem koji će, čuo sam, biti gradonačelnik Bara”.

5274411 Medo Krivo 1 Ff
foto: Screenshot

On je kazao i da se slaže da je Crna Gora ugrožena zbog korupcije, kriminala, bankrota, slabih institucija i nedostatka političke volje vlade sa se razračuna sa tim.

Danijel Živković (DPS) regovao je proceduralno, tražeći da se opomene Medojević zbog uvreda na račun predsjednika države i DPS-a.

Aleksandra Vuković (DPS) kazala je da će vladu glasati “svi oni koji su protiv mandatara”.

5274473 Aleksandra Vukovic Ff
foto: Screenshot

“Čudno je koliko disonantnih tonova prati formiranje ove vlade, a koja je jednonacionalna. Sadašnja vlast je doletjela na krilima fanatizma, zato hoće da se predstavi kao apostolska, a njena namjera je posrbljavanje Crne Gore. Kad god bi se velikosrpstvo razmahalo u Crnoj Gori, to bi se aktuelizovalo pitanje kapele na Lovćenu”, rekla je Vuković.

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović kazao je da je Krivokapić u ekspozeu naveo da nema više prevara birača.

“A kakav je početak vašeg funkcionisanja, a dvije trećine glasova su bili oni koji su se zalagali da Crna Gora izađe iz NATO-a, povući priznanje Kosova itd. U ekspozeu ste naveli “Ne možemo se vaspitavati na etiketiranju, klevetama, dezinformisanju..:” potpuno se slažem, ali ono što čujemo posljednjih mjeseci ne odgovara ovome što je napisano. Da li je ovo vlada građanske Crne Gore, ako budući premijer govori da je ovo srpska država, a buduća ministarka Bratić Crnogorce naziva novocrnogorcimka, montenegrinima, koji su pristali da budu dio nacionalnog inženjeringa. Da li je Vlada multietnička i multivjerska, ako u njoj nema predstavnika manjina”, pitao je Brajović.

5274393 Ivan Brajovic Ff
foto: Screenshot

Brajović je rekao da će SD biti konstruktivna opozicija.

Vladimir Joković (SNP) rekao je da za vlast od 1945. do 1990. ima posebno poštovanje, a da je vlast od 90-ih do danas ponijela sve ono što nije vrijedjelo u socijalizmu, a uzela najgore od kapitalizma.

“SNP ima ogromno zadovoljstvo jer je konačno većinska Crna Gora shvatila da je SNP bio u pravu da jedino jedinstvene liste opozicije mogu dati pobjedu. Mi podržavamo g. Krivokapića jer u dijelu ekspozea je mnogo toga što je uključeno u programske prinicipe SNP-a i nadamo se da će doći do ostvarenja toga. Vlada će imati našu apsolutnu podršku sve dok bude radila u interesu svih građana i svi građani budu osjetili prosperitet”.

5274487 Vladimir Jokovic Ff
foto: Screenshot

Dodao je da “ima nešto što fali”.

“Nijesam u ekspozeu pročitao nešto o reviziji pljačkaške privatizacije, jačanju razvoja sjevera, ispravke nepravde građanima koju je nanijela prethodna vlast, veću borbu protiv siromaštva, vraćanje oduzete imovine, demontažu obavještajnih službi. O ministrima ne mogu da pričam, jer znam samo jednog. U vladi nema ni predstavnika manjina iako sam zamolio mandatara da pozove nacionalne manjine u vladu. Takođe, treba poništiti sve ove tendere koje su raspisale državne institucije prethodnih dana”.

Joković je kazao da bi volio da čuje od novog ministra spoljnih poslova da li će vratiti ambasadora Srbije Vladimira Božovića, koji je rođen u Nikšiću.

Pročitajte još