Novi Dani
Sport

Obavljen žrijeb kvalifikacija za SP 2022. godine, pogledajte kako izgledaju grupe

Žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine se održao danas u Cirihu. Selekcija BiH je žrijebana u grupu D zajedno sa Francuskom, Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom. Hrvatskoj su ghlavn rivali Slovačka i Rusija a Srbiji Portugal i RepublikaIrska.Crna Gora je po svemu sudeći dobila najteži zadatak jer će plasman plasman pokušati da izbori preko Norveške, Turske i Nizozemske.

Grupe

Grupa A:Portugal, Srbija, Republika Irska, Luksemburg i Azerbejdžan.

Grupa B:Španija, Švedska, Grčka, Gruzija i Kosovo.

Grupa C:Italija, Švicarska, Sjeverna Irska, Bugarska i Litvanija.

Grupa D:Francuska, Ukrajina, Finska,BiHi Kazahstan.

Grupa E:Belgija, Vels, Češka, Bjelorusija i Estonija.

Grupa F:Danska, Austrija, Škotska, Izrael, Farska Ostrva i Moldavija.

Grupa G:Nizozemska, Turska, Norveška, Crna Gora, Latvija i Gibraltar.

Grupa H:Hrvatska, Slovačka, Rusija, Slovenija, Kipar i Malta.

Grupa I:Engleska, Poljska, Mađarska, Albanija, Andora i San Marino.

Grupa J:Njemačka, Rumunija, Island, Sjeverna Makedonija, Armenija i Lihtenštajn.

201207117.2 Xl
201207117.3 Xl

Tok žrijeba

18:47– Žrijeb je završen. Kvalifikacije počinju 24. i 25. marta, a posljednje 10. kolo igra se od 14. do 16. novembra naredne godine.

18:45– Slijedi posljednji šešir u kojem su Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino. Oni idu u grupe F do J.

18:43– Kompletirana je grupa D u kojoj će igrati BiH. Protivnici su nam Francuska, Ukrajina, Finska i Kazahstan.

18:40– Idemo sa žrijebom petog šešira. Tu su Armenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Latvija i Andora.

18:38– Zmajevi su žrijebani u grupu D, a protivnici iz prva tri šešira su im Francuska, Ukrajina i Finska.

18:35– Slijedi četvrti šešir u kojem je smještena naša reprezentacija. Uz nas tu su i Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija i Luksemburg.

18:30– Sada slijedi treći šešir. Tu su Rusija, Irska, Mađarska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska.

18:27– Kreće izvlačenje ekipa iz drugog šešira. To su Švicarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka i Rumunija.

18:22– Krenulo je izvlačenje ekipa iz prvog šešira. To su Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka i Nizozemska.

18:20– Uz De Rossija i Van der Vaarta reprezentacije će žrijebati direktor FIFA-inih turnira Jaime Yarza.

18:11– De Rossi i Van der Vaart su kratko govorili o nedavno preminulom Diegu Maradoni, ali i o svojim najboljim trenucima u dresovima Italije i Nizozemske.

18:04– U žrijebu će učestvovati legendarni nogometaši Daniele de Rossi i Rafael van der Vaart.

18:00– Ceremonija žrijeba upravo počinje.

17:57– Na kraju baraža dobit ćemo još tri selekcije koje će s preostalih 10 pobjednika grupa činiti 13 reprezentacija iz Evrope na Svjetskom prvenstvu.

17:55– Na Svjetsko prvenstvo će se plasirati samo pobjednici grupa, dok će drugoplasirane ekipe zajedno s dvije najbolje ekipe iz Lige nacija koje se nisu plasirale igrati baraž.

17:53– Osim navedenih selekcija koje ne smiju biti zajedno u grupi, FIFA je odredila i da zbog zimskih uslova samo po dvije od najbrojanih selekcija smiju biti zajedno u grupi, a to su: Bjelorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Latvija, Litvanija, Norveška, Rusija i Ukrajina.

17:49– Uz BiH i Kosovo u grupama neće smjeti zajedno biti Srbija i Kosovo, Rusija i Kosovo, Armenija i Azerbejdžan, Ukrajina i Rusija, te Gibraltar i Španija.

17:46– Žrijeb će se vršiti od prvog šešira ka posljednjem. Ekipe će redoslijedom biti ubacivane u grupe od A do J, osim specijalnih situacija kada određene reprezentacije ne smiju biti zajedno u grupi. Ekipe iz šestog šešira će biti žrijebane u grupe F, G, H I i J.

17:42– Svi šeširi izgledaju ovako:

Šešir 1:Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Njemačka i Nizozemska.

Šešir 2:Švicarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka i Rumunija.

Šešir 3:Rusija, Irska, Mađarska, Češka, Norveška, Sjeverna Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska.

Šešir 4:BiH, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija i Luksemburg.

Šešir 5:Armenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estonija, Kosovo, Kazahstan, Litvanija, Latvija i Andora.

Šešir 6:Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

201207117.1 Xl

17:40– FIFA je odlučila i da Zmajevi također ne mogu igrati ni protiv Kosova koje se nalazi u petom šeširu.Razlog je što naša država nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

17:38– Naša selekcija se nalazi u četvrtom šeširu, tako da neće moći igrati protiv ekipa koje su u njemu a to su Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Bjelorusija, Gruzija i Luksemburg.

17:35– Kuglice će biti izvučene u Cirihu, a 55 selekcija će biti raspoređeno u 10 grupa. U pet će biti pet selekcija, dok će se u preostalih pet nalaziti šest reprezentacija.

17:33– Prvi put u historiji žrijeb će biti obavljen online, dakle bez prisustva delegacija nogometnih saveza.

17:30– Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje će se održati u Kataru.

Pročitajte još