Novi Dani
BIH

“SPASILI SU GA BOG I PLANINA” Otac mladića koji je jedini preživio tragediju u Posušju otkriva kako je njegov sin IZBJEGAO STRAŠNU SUDBINU

Kiša, oblaci, suze, bolni uzdasi, jauci majke i oca, braće, sestara, a onda muk, tišina, spuštanje dva kovčega u grob, bacanje ruža, zagrljaji, ponovno suze…

Prepletali su se nestvarni zvukovi i prizori s groblja Martića križa u Posušju koje je juče na posljednji počinak ispratilo svoju mladost, Mirelu Rezo i Stjepana Jukića, koji su sa šestoro prijatelja preminuli u novogodišnjoj noći u nezabilježenoj tragediji u mjestu Tribistovu.

“Zašto, Bože”, ponavljali su neutješno brojni prisutni suznih očiju, skrhani bolju. Posušje ne pamti takav ispraćaj. Oba poput dvije najtužnije reprize. Na hiljade vršnjaka i članova rodbine na posljednji ispraćaj došlo je juče Mireli i Stjepanu. Do prije nekoliko dana sanjali su kako će zakoračiti u svijet “odraslih”, a danas su svi ronili suze za njima ne vjerujući da ih više nema, piše Večernji list.

Svetu misu i pogreb predvodio je generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije don Željko Majić.

– Bogu se svidjelo da pozove naše mlade duše, da ubere najljepše cvjetove Hercegovine i premjesti ih u svoju nebesku baštu. Odgovore zašto nikada nećemo dobiti – rekao je don Željko. Dodao je da je cijela Hercegovina u petak uronila u tugu.

A kako će tek danas biti tužno Rakitno, malo mjesto u podnožju Čvrsnice ispod Parka prirode Blidinje? Otuda je čak šestoro mladih zauvijek zaspalo u vikendici u mjestu Tribistovo, najvjerovatnije omamljeno gasom iz agregata koji je proizvodio električnu energiju. Svi 20-godišnjaci: Ivan Miličević, Stipo Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković. Pogreb i misu će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić. Prije toga u tom će se mjestu održati središnja komemoracija za preminule.

Mladi Posusje Sahrana

Mladić koji je te kobne večeri bio s njima sve do ranih sati u prvom danu godine, ali je ipak odlučio da kući ode nešto ranije, i danas je bio u šoku. Njegov otac zamolio je da ga novinari “poštede” pitanja. Tek je uspio da progovori:

– Bog i planina su ga spasili – rekao je on.

Naime, taj je mladić nešto ranije napustio vikendicu u kojoj su njegovi prijatelji ostali na proslavi Nove godine. Morao je da radi na stazi i pripremi snijeg za skijaše na Blidinju. Još jedan momak iz kobne vikendice toga jutra je takođe trebao da krene sa njim, ali je on u zadnji čas ipak odlučio da će prespavati.

Brojni ljudi emotivno su se od njih opraštali, a jedno od pisama koja su izazvala najviše reakcija bilo je ono razredne Zorane Bešlić. “Šta napisati drhtavih ruku, kako srce skupiti u dlanove kad puca u milion komadića? Kako izreći riječi utjehe kad ti je grlo stegnuto, a ježiš se od same pomisli na to što se dogodilo? Osam mladih života otišlo je u nepovrat. Ko bi rekao kad smo radili Jesenjina da ću upravo vama reći: “Doviđenja, dragi, doviđenja”, napisala je između ostalog Zorana.

Mirela Rezo I Stjepan Jukic 872x610 1

Vlasti još uvijek rade na rasvjetljavanju ovoga nesrećnog događaja. Poznato je da je, uz mladića koji je otišao da radi, kobnu vikendicu oko 04.00 sata na Tribistovu napustila grupa mladića i devojaka. Otišli su na spavanje u susjednoj vikendici.

Nedugo nakon toga prestala je telefonska komunikacija stradalih s rodbinom i prijateljima. Roditelji su prvog dana Nove godine bezuspješno pokušavali u jutarnjim satima stupiti u kontakt s djecom. Nakon toga je jedan od komšija nasilno otvorio prozor i ugledao stravičan prizor.

Srpskainfo.com

Pročitajte još