Novi Dani
BIH

Direktorica škole kod Doboja kaznila učenicu jer je praznovala 25. novembar i nije došla u školu

Učenici bošnjačke nacionalnosti Osnovne škole “Petar Kočić” u mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja direktorica je smanjila vladanje zbog odsustva s pet časova 25. novembra kada je, kako je navela učenica, odsustvovala zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Dokument koji se u večernjim satima počeo širiti društvenim mrežama protokolisan je 9. decembra, a u njemu je učenici četvrtog razreda OŠ “Petar Kočić” u povratničkom mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja izrečena vaspitno-disciplinska mjera i smanjenje vladanja zbog odsustva od samo pet časova 25. novembra kada se u FBIH obilježavao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično zauzela za kažnjavanje učenice 4. razreda, stoji da je učenica svoje odsustvo sa nastave pravdala činjenicom da je taj dan imala pravo na odsustvo zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Nadalje se navodi da uvidom u odredbe Zakona o vjerskim praznicima RS jasno i nedvosmisleno proizilazi da Dan državnosti BiH nije definisan kao vjerski i državni praznik u RS. Također se navodi da se u članu 2. navedenog zakona kao praznik osim Nove godine, Međunarodnog dana rada, Dan pobjede nad fašizmom i Dana uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH navodi i Dan Republike Srpske.

Osim smanjenja vladanja s odličnog na vrlo dobro učenica je kažnjena i vaspitno-disciplinskom mjerom opomene odjeljenskog starješine.

Odluka će, kako je navela direktorica škole Mevlida Dervišefendić biti promijenjena kada dođe do pozitivnih promjena ponašanja kod učenika.

25. novembar obilježava se kao dan ZAVNOBIH-a, odnosno Dan kada su u Drugom svjetskom ratu politički delegati Narodnooslobodilačkog pokreta uspostavili Socijalističku Republiku Bosnu i Hercegovinu kao ravnopravnu državu u okviru SFRJ. Ovaj dan u FBIH se slavi kao Dan državnosti BIH a Republika Srpska odbija priznati ovaj praznik kao praznik cijele Bosne i Hercegovine, najviše zbog odbrane teze da BIH nikada nije ni bila država.

Pročitajte još