Novi Dani
Svijet

Gotovo je: Kongres SAD potvrdio, Bajden je novi predsjednik SAD-a

Oba doma američkog Kongresa zasijedala su skoro do 4 ujutro po lokalnom vremenu. Prema predviđenoj proceduri potvrđeni su elektorski glasovi kojima je Joe Biden izabran za novog predsjednika SAD a Kamala Harris za potpredsjednicu.

Zajednička sjednica bila je i zadnja formalnost prije inauguracije novog predsjednika i potpredsjednice koja je zakazana za 20. januar.

Haotična noć

Republikanski senator iz JuteMit Romniokrivio je odlazećeg predsjednikaDonalda Trumpaza nasilje u Kapitolu i pozvao kolege da jednoglasno potvrde pobeduDžoa Bajdena.

“Okupili smo se zbog povrijeđenog ponosa jednog sebičnog čoveka i gnjeva pristalica koje je namjerno dezinformisao u protekla dva mjeseca i podstakao na akciju ovog jutra”,izjavio je Romni i dodao:

“Ono što se dogodilo ovde danas je pobuna koju je podstakao predsjednik SAD”.

Senator iz Jute istakao je da će svi koji nastave da podržavaju opasnu igru ulažući prigovore na rezultate legitimnih, demokratskih izbora “zauvijek biti upamćeni kao saučesnici u napadu bez presedana na američku demokratiju i zapamćeni po svojoj ulozi u sramnoj epizodi američke istorije“.

Romni je dodao da nove istrage i preispitivanja rezultata izbora neće uvjeriti birače sve dok predsednik Trump nastavlja da tvrdi da su izbori ukradeni.

“Najbolji način da pokažemo poštovanje prema biračima koji su uznemireni jeste da im kažemo istinu, a istina je da je novoizabrani predsjednik Bajden pobijedio na ovim izborima”,poručio je Romni uz aplauz kolega iz Senata.

“Amerika i Senat neće biti zastrašeni. Vratili smo se na radna mjesta. Obavićemo svoju dužnost u skladu sa Ustavom i obavićemo je večeras”,poručio je lider senatske većineMič Mekonelnazivajući napad Trumpovih pristalica “neuspjelom pobunom”.

“Onima koji su danas izazvali haos u našem Kapitolu poručujem – niste pobijedili”,rekao je potpredsednikMike Pencekada je sednica nastavljena.

“Vratimo se na posao”,dodao je i dobio veliki aplauz.

Oba doma Kongresa su nastavila su radom nakon višesatnog prekida zbog upada pristalica Donalda Trumpa u zgradu.

Twitter blokirao nalog američkog predsjednika Donalda Trumpa zahtijevajući od njega da ukloni tri objave koje krše pravila mreže o manipulaciji.

Trumpu je nalog zaključan na 12 sati kako bi uklonio sporne objave a ukoliko to ne uradi rizikuje da potpuno izgubi ovaj, svoj glavni kanal komunikacije.

Reuters prenosi izjavu predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi da će sjednica biti nastavljena.

Donald Trump se nakon upada demonstranata u Kongres obratio putem videa na Twitteru. U obraćanju je ponovio neutemeljene tvrdnje o pokradenim izborima. Demonstrante je nazvao “posebnima” i pozvao ih da odu kućama u miru.

Pročitajte još