Novi Dani
BIH

U Banjaluci danas obilježavanje Dan Republike Srpske. Nema parade, muzički defile policijskog orkestra u 14h

U Banjaluci će danas u okviru obižlježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske biti dodijeljena odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a predviđeni su i muzički defile Policijskog orkestra, svečana akademija i premijera dokumentarno-igranog filma “Koridor 92”.

Dodjela odlikovanja zakazana je za 13.30 časova u Palati Republike, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

U 14 časova predviđen je muzički defile – koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske na relaciji Narodno pozorište Republike Srpske – Palata Republike – Trg Krajine.

Svečana akademija biće emitovana putem RTRS sa početkom u 18 časova.

U 20 časova na RTRS je premijera dokumentarno-igranog filma “Koridor 92.

Obilježavanje ovog prazika u poslednjih pet godina izaziva velike kontroverze i tenzije u javnosti.

Ustavni sud BIH je 2016. godine proglasio neustavnim ovaj praznik ali ga je Republika Srpska nastavila obilježavati . Sedam dana pred lokalne izbore 2016. godine Dodik je proveo referendum na koji je izašlo oko 55% građana RS i potvrdilo da ovaj dan ostaje Dan Republike.

Nakon toga RS je izbrisala 9. Januar iz Zakona o praznicima da bi provela odluku Ustavnog suda BIH a onda donijela poseban Zakon kojim je ovaj dan proglašen Danom Republike Srpske.

Od tada se proslave 9. januara organizuju znatno grandioznije što do tada nije bio slučaj a počelo se i sa održavanjem parade u Banjaluci koja privlači veliku pažnju domaćih i regionalnih medija.

Pročitajte još