Novi Dani
BIH

Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor za uhapšene u slučaju Memić

Sud Bosne i Hercegovine odredio je u srijedu 3. februara jednomjesečni pritvor Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu koji su osumnjičeni za organizovani kriminal i pomoć počinitelju nakon krivičnog djela u slučaju “Dženan Memić”.

Sud je na taj način u potpunosti prihvatio prijedlog Tužilaštva koje je i tražilo ovakvu mjeru.

Njima je određen pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikrivati dokaze.

U srijedu je održano je ročište gdje su iznesene optužbe protiv osumnjičenih Mutap i Dupovca.

Inače, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedeljak 1. februara priveli su Hasana Dupovca zbog zloupotrebe položaja, te Zijada Mutapa zbog ometanja istrage u slučaju “Memić”.

Dupovac se sumnjiči da je nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Memića, ali o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Pravosudni proces u slučaju Dženan Memić traje četiri godine i izazvao je brojne kontroverze i proteste građana, koje je organizovala porodica stradalog mladića.

Porodica je od Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tražila da izmjeni optužnicu u kojoj se navodilo da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, a preminuo je nekoliko dana kasnije, 15. februara 2016. godinu.

SIPA je danas uhapsila dvije osobe u slučaju ubistva Dženana Memića. Zbog nerješavanja ovog slučaja u BIH su godinama…

Objavljuje Novi DANI uPonedjeljak, 1. veljače 2021.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je njegovu smrt okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok porodica Memić tvrdi suprotno.

Kantonalni sud u Sarajevu donio je 16. jula 2018. godine prvostepenu presudu kojom je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je Dženan Memić stradao.

Međutim, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je 10. juna 2019. godina poništio prvostepenu oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović, a koju je donio Kantonalni sud u Sarajevu i vratio je na ponovno suđenje.

Sud je 13. januara 2020. godine ponovo oslobodio krivice Seferoviće, a prihvaćeni su svi nalazi saobraćajnih i medicinskih vještaka iz Banjaluke.

Prema navedenom vještačenju, Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, nego od povreda nastalih udarcem tupim predmetom.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uporedo vodi istragu u predmetu Dženan Memić.

Pročitajte još