Novi Dani
Crna Gora

Ime haškog osuđenika Ratka Mladića među predlozima za naziv ulice u Beranama

Ime haškog osuđenika Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, nalazi se među predlozima za naziv ulice u Beranama, gradu na sjeveru Crne Gore.

Predlog je na listi koju je usvojio opštinski Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova. U Beranama je gotovo polovina stanovništva srpske nacionalnosti.

Na čelu opštinskog Savjeta je Goran Kiković iz Nove srpske demokratije, partije Andrije Mandića. Ta partija je deo Demokratskog fronta, koalicije koja je na vlasti na državnom nivou sa još dvije koalicije – Demokrate i građanski pokret URA.

Predlozi koje usvoji Savjet za davanje imena ulica i trgova moraju proći proceduru koja uključuje i javnu raspravu, odobrenje resornog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, da bi o njima u konačnom odlučivali odbornici lokalnog parlamenta.

“Tako da to nije usvojeno, Savjet koji je sastavljen od predstavnika političkih partija, nevladinih organizacija itd, može da uzme u obzir sve predloge građana i proslijede u dalju proceduru, ali to nije konačan stav ni lokalne samouprave, ni Opštine Berane, a ni nadležnih instanci. To je ostalo samo na nivou predloga”, kaže predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić za Radio Slobodna Evropa.

Šćekić je čelnik Socijalističke narodne partije, članice vladajuće koalicije na državnom nivou.

O tome kako sa pozicije predsjednika opštine komentariše činjenicu da jedan haški osuđenik uopšte može biti nečiji predlog za imenovanje ulice, Šćekić kaže da se uvijek bori protiv generalizovanja.

“Ne želim da pričam o bilo kom predlogu pojedinca, jer će nadležne instance odlučivati o tome. A pojedincima svašta pada na pamet. Ali, to nije konačno, i ja takve stvari ne prihvatam”, kaže Šćekić.

Iz nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT) su najoštrije osudili, kako su naveli, odluku da se jedna ulica u Beranama nazove po ratnom zločincu Ratku Mladiću i pozvalisu predstavnike opštine Berane da hitno prekinu dalju proceduru vezanu za taj predlog.

“Ukoliko to ne urade onda Vlada Crne Gore i nadležno ministarstvo moraju stopirati i najoštrije osuditi ovaj veoma opasan naum”, saopštio je izvršni direktor Dragan Koprivica.

Iz građanskog pokreta URA, koja je dio vladajuće koalicije, su oštro osudili odluku Savjeta i očekuju da Skupština opštine Berane odbaci taj predlog.

“URA neće dozvoliti da nijedan ratni zločinac, zastupnik fašističke ideologije ili lice osuđeno za teška krivična djela ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori”, saopštio je izvršni direktor URE Zoran Mikić.

U saopštenju se dodaje da je Savjet prekrišio odredbe Zakona o spomen-obilježjima, kojim nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje licu osuđenom za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem.

Reagovala opozicija

“Ovo je naš vrijednosni i civilizacijski sunovrat”, ocijenio je poslanik opozicionih Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović na Twitteru.

“Činjenica da nekom može uopšte da padne na pamet ovakva ideja da ulicu nazove po čovjeku odgovornom za pokolj više hiljada ljudi, naših komšija i prijatelja, frapantna je i primorava nas da se zapitamo ko to stvara i podstiče takvu svijest kod ljudi, a kamoli da je neko to prihvatio u proceduri lokalnih skupštinskih organa”, saopštili su iz opozicione Liberalne partije (LP).

Slobodnaevropa.org

Pročitajte još