Novi Dani
Tema dana

Izbori u Doboju: Hoće li politika čiji su oslonac “preletači” doći na naplatu

Ponovljeni izbori na većini biračkih mjesta u Doboju po mnogo čemu biće test uspješnosti dosadašnje politike koju je vodio Milorad Dodik. Njen ključni oslonac je opozicija koja je već šest godina neiscrpan izvor za punjenje Dodikove skupštinske većine.


Prije samo par mjeseci činilo se da je dugogodišnji lider Republike Srpske ozbiljno uzdrman gubitkom izbora u Banjaluci i Bijeljini, međunarodnim pritiskom zbog koje je ekspresno sa Pala nestala ploča sa imenom Radovana Karadžića ali i aferom „Ikona” zbog koje ga duže vrijeme nije bilo u javnosti.


Ipak oni koji su prerano Dodika otpisali i najavili rušenje skupštinske većine sada nijemo gledaju kako se on vraća na velika vrata radeći ono što je i prethodnih godina najbolje znao. Prije par dana najavio je da će tri poslanika SDS-a napustiti tu stranku i preći na njegovu stranu. Dva su ovih dana već prešla a dok Dodik najavljuje i trećeg, neki mediji već objavljuju da će na stranu vlasti preći i jedan poslanika iz PDP-a.


Teško je izračunati koliko je poslanika iz opozicije do sada prešlo na Dodikovu stranu a osim njih prelazili su i opozicioni načelnici. Dodik im je zauzvrat obećavao razne projekte a dok je prije korone u trezoru Republike bilo više novca, činilo se da je ova politika „sitnog računa“ bolja varijanta od „zavrtanja grijanja“. U svemu je najmanje bilo važno šta misle birači koji za opozicione poslanike i načelnike glasaju jer se njihova podrška podrazumijevala.


Doboj je decenijama bio najveće uporište SDS-a ali kada je gradonačelnik Obren Petrović sa Dodikom napravio dogovor skoro cijela stranka prelazi na suprotnu stranu. Bilo je pitanje samo da li će i narod uraditi isto pa su mjesec dana kasnije održani vanredni izbori za gradonačelnika. Kandidat Dodika i Petrovića, dugogodišnji SDS-ovac Boris Jerinić osvaja 89% glasova što je za 9% više od impresivnog rezultata koji je na posljednjim izborima u Bjelorusiji ostvario Lukašenko .

Obren Bilbordi 2
Plakati Obrena Petrovića prije i poslije izbora 2018. godine


SDS je dvije godine pokušavao da ponovo napravi stranku u Doboju da bi negdje mjesec dana pred lokalne izbore 2020. predsjednik Mirko Šarović raspustio cijeli gradski odbor jer je shvatio da i oni koji su ostali rade za Dodika i Petrovića. SDS je teško sastavio listu na kojoj je bio 21 od mogućih 36 kandidata a za gradonačelnika su kandidovali vremešnog inženjera Cvijana Filipovića. Nije bilo velikih iznenađenja u izbornoj noći kada se saznalo da je Dodikov kandidat Boris Jerinić dobio 82% glasova, što je nešto malo manje nego prošli put ali opet više od Lukašenka.


Međutim, pokisla lica SNSD-ovaca u izbornoj noći najavila su moguće promjene u Republici Srpskoj. Beskompromisni kritičari Dodikove vlasti ostvarili su odličan rezultat čiji je vrhunac bila pobjeda Draška Stanivukovića u Banjaluci. Bivši SDS-ovac i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić napravio je isto što i Obren Petrović i na opšte iznenađenje izgubio izbore. Ništa bolje nije prošao načelnik Bratunca, takođe bivši SDS-ovac koji je nakon pet mandata prešao u SNSD i na koncu izgubio.


Stranka nekad najglasnijeg opozicionara Dragana Čavića (NDP) koji se priključio Dodikovoj koaliciji doživio je potpuni debakl na izborima u Banjaluci kao i pokret Poligraf koji je nakon prelaska na stranu SNSD-a formirao nekadašnji Stanivukovićev saradnik Zoran Talić.


I nije trebalo puno da vodeće medije u regionu preplave naslovi da su građani počeli kažnjavati politiku Milorada Dodika kao i preletače koji su izdali glasove birača . Ipak rezultati u Doboju pokazivali su nešto drugo sve dok Centralna izborna komisija nije pretresla svako izborno mjesto i poništila izbore. Između ostalog, utvrdili su da je izlaznost bila tolika da je svakih 50 sekundi glasao jedan glasač.


Ovaj put to neće biti moguće što se da zaključiti iz izjave premijera Republike Srpske Radovana Viškovića (SNSD).On je prije neki dan izjavio da će ponovljeni izbori u Doboju „donijeti manju izlaznost i mogućnost da SDS i PDP, koji nije imao nijednog odbornika, sada dobije jednog odbornika“.


Ipak opozicija očekuje više a ovaj put u njihovu kampanju u Doboju uključuju se vodeći opozicionari poput Stanivukovića, Nebojše Vukanovića i Jelene Trivić i daju podršku teško sakupljenim opozicionim kandidatima. Novi momenat je i taj da se brak Dodikovog SNSD-a sa onim što je ostalo od DNS-a definitivno raspao i ta stranka koja je imala solidnu podršku u Doboju sada djeluje opoziciono. Konačan rezultat trebao bi pokazati da li je zaista jak talas promjena koji se od lokalnih izbora najavljuje u Republici Srpskoj ili politika promjene stranačkih dresova bez ikakvih posledica može nesmetano da se nastavi.

Pročitajte još