Novi Dani
Scena

Stigla je nova Netflixova serija: Je li model devastacije Jugoslavije budućnost Evrope?

Jeste li se ikada zapitali šta bi se dogodilo nakon digitalnog pomračenja? Postojeće nacije bi nestale, a hiljade novih mikro država bi počele razvijati novi kulturni identitet.

Sve to se dešava u jednom od najiščekivanijih projekata ove godine, Netflixovoj seriji “Tribes of Europa”.Nema sumnje da se ratno-privatizacijska devastacija jugoslovenskih prostora dogodila u punom kapacitetu, pa sada mala mjesta udaljena samo pola sata vožnje od velikih gradskih središta izgledaju kao da su mjesto gdje je Bog rekao laku noć, ako je uopšte tamo i bio.

210221063.2 Xl

Za novu njemačku postapokaliptičnu seriju “Tribes of Europa” saznali smo netom poslije potresa u Petrinji i njenoj okolici, koja je gotovo sravnjena sa zemljom na 6,3 stepena po Richteru. Bila je to “fun fact” vijest, koja je pokazala kako se fikcija i stvarnost prepliću do nepojmljivih razmjera. Vidjeli smo tada slike razrušenog centra grada Gline, ali i one koje su nastale u raskošnoj produkciji serije, gdje su ulice, osim ciglama, zatrpane i leševima.

Scena serije “Tribes of Europa” snimljena u Glini
Scena serije “Tribes of Europa” snimljena u Glini

Tvorci zapažene serije “Dark” i Oscarom nagrađenog njemačkog filma “Život drugih”, kreirali su jedan od najiščekivanijih projekata ove godine. “Tribes of Europa” je još jedan u nizu proročanskih upozorenja o tome šta bi nam se moglo dogoditi za samo pedesetak godina na području Evrope, prema kojoj, kao mjestu dobrog življenja, hrle stotine hiljada migranata. U takvu distopijsku viziju uklapaju se ostaci socrealizma jugoslovenske arhitekture i urbanistička zapuštenost ovih područja nakon što su ih poharale pošasti privatizacije, nacionalizma i siromaštva.

“Tribes of Europa” uvelike podsjeća na estetiku projekta “The 100”, ali i seriju “Dark” koja je bila iznimno popularna među regionalnom publikom. Fokusira se na događaje vezane za tri generacije, a po premisi lunarne godine u kojoj se svakih 30 godina isti događaji ponavljaju u ciklusima. “Dark” je tretirao i distopijsku budućnost, pa su gledatelji “Tribes of Europa” odmah počeli posmatrati kroz reputaciju kreatora Wiedermana i Berga.

210221063.5 Xl

Kroz šest epizoda, koje su u petak objavljene na Netflixu, troje tinejdžera u šumi nailaze na oštećenu letjelicu, gdje pronalaze misterioznu kocku koja postaje glavni objekt od interesa sukobljenih plemena, zatičući se u središtu konflikta i potjere. Neka nacije su miroljubive, dok su neke žedne krvi, a uporište iz kojih se crpila inspiracija za priču su “Game of Thrones”, “Mad Max” i video igra “Fallout”. Serija je snimljena u Njemačkoj, Hrvatskoj i Češkoj, a u traileru se vide prepoznatljivi pejzaži bivših jugoslovenskih prostora.

frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen="">

Grad Glina je poslužio kao scenografija Evrope koju je poharala katastrofa i iz nje dolaze najšokantniji prizori. Kiano (Emilio Sakraya), Liv (Henriette Confurius) i Elja (David Ali Rashed), dva brata i jedna sesta, preživjeli su globalnu katastrofu koja se dogodila 2029. godine. Ta Evropa, koja je decenijama bila uzor i nedostižan san mnogim državama, 2074. godine je devastirana i podijeljena je na male plemenske države u sukobu. U uvodnoj špici serije je i scena snimljena na Spomeniku ustanku naroda Banije i Korduna, impresivnom metalnom divu Vojina Bakića koji se nalazi na najvišem vrhu Petrove gore. Osim toga, neke scene su snimljene i u napuštenom prostoru nikad dovršene Sveučilišne bolnice u Zagrebu, zatim u istarskim Balama i na otoku Pagu.

Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna
Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna

Stranci su odavno uočili našu nebrigu prema vlastitom naslijeđu, u kojem se zrcali ono što je Winston Churchill nazivao viškom historije, koju Balkan jednostavno nije u stanju isprocesuirati. Tako pored nas prolaze talenti, prirodni i kulturološki potencijali kojima se u pravilu divimo tek onda kada zabljesnu u stranim produkcijama. Zabrinjavajuće je što televizijska i serijska produkcija u posljednje vrijeme upozoravaju da čovječanstvo srlja u vlastitu propast i da tehnološki razvoj neminovno vodi u haos, kakav je bio karakterističan za preživljavanje prvobitnih zajednica. Slika tog svijeta je slika naših napuštenih tvornica, razrušenih objekata u pravnoj i imovinskoj rašomonijadi te kasarni i aerodroma koji su ostali iza Jugoslovenske narodne armije.

210221063.6 Xl

“Tribes of Europa” je obilježena je ratingom 16+, a scene obiluju scenama seksualnog nasilja, samoubistava i neprimjerenog jezika.

Ako je Jugoslavija bila model koja je puno prije Evropske Unije ujedinjavala narode koji insistiraju na svojim razlikama, po nekoj ekstremnoj logici filmske fikcije Evropa bi se mogla i raspasti po jugoslovenskom modelu. Svjedočimo o tome po najavama filmova i serija, naročito u razdoblju pandemije koronavirusa. Možda je ono što Balkan živi trenutno, a tiče se ne samo devastacije prostora nego i sve većih podjela među ljudima i razlikama na kojima se insistira, zapravo daleka budnućnost Evrope. Ako bismo htjeli biti ironični do kraja, mogli bi reći da smo za takvu distopijsku budućnost uvelike spremni i potkovani iskustvom. Iskustvom mikro država, koje su destruktivno počele razvijati nova uvjerenja i kulturni identitet.

Klix.ba

Pročitajte još