Novi Dani
BIH

Dragan Čović i Nenad Nešić kažnjeni zbog sukoba interesa, odbit će im 10 posto od plate

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa danas je donijela nekoliko odluka, između ostalog i dvije odluke u predmetu “Dragan Čović” i dvije odluke u predmetu “Nenad Nešić”.

Predsjednica Komisije Mira Pekić je nakon sjednice izjavila novinarima da je u predmetu “Dragan Čović”, on u periodu od 2014. do 2018. godine, odnosno u jednoj godini, 2017. godine, imao finansiranje iz budžeta kao ovlaštena osoba Hrvatskog narodnog sabora i to u iznosu većem od 10.000 KM. Konkretno, bilo je finansiranje veće za 6.750 KM, odnosno 16.750 KM.

Time su počinjene zabranjene aktivnosti iz člana 11. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Za tu povredu komisija je danas izrekla sankciju u skladu sa zakonom da se izvrši obustava dijela mjesečne neto plaće u iznosu od 10 posto, koju Dragan Čović ostvaruje kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u trajanju od jednog mjeseca.

frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Pekić je navela da je to sankcija koja je danas izrečena, podsjećajući da to djelo za koje je utvrđen sukob interesa datira iz 2017. godine te da ga je i komisija u prošlom sazivu stavljala na dnevni red.

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako je moguće, jednoglasne odluke.

“Zakon predviđa od 10 do 50 posto plaće i najviše 12 mjeseci je period za koji se može vršiti obustava plaće. Komisija je cijenila da je ovo djelo učinjeno u jednoj godini, da se nije ponovilo, da je 2017. godine za 6.750 KM pređen iznos dozvoljenog finansiranja nevladinih udruženja”, pojasnila je Pekić.

Komisija je donijela odluku i u predmetu Nenad Nešić zbog sukoba interesa. Nešić je u periodu od 6. novembra 2018. do 14. oktobra 2020. obavljao i funkciju vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi RS” i bio je zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH, čime je počinio zabranjene aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH.

Pekić kaže da je za to djelo Komisija jednoglasno donijela odluku da se izrekne kazna obustave 10 posto mjesečnih primanja u trajanju od šest mjeseci.

“S obzirom na to da je Nešić bio dvije godine u toj duploj funkciji, išli smo na to da se izrekne takva odluka”, navela je Pekić.

Dodala je da su donijeli odluke u predmetima “Vojin Mitrović”, “Damir Šišić” i “Sead Jusić” da se pokrene postupak odlučivanja o sukobu interesa.

Usvojen je izvještaj o radu komisije za 2020. godinu, kao i plan provjera za 2021. godinu.

Klix.ba

Pročitajte još