Novi Dani
Svijet

MORBIDNO – Predsjednik Azerbejdžana izložio kacige ubijenih armenskih vojnika

U parku u Bakuu su, između ostalog, i kacige poginulih armenskih vojnika.

Armenija je u utorak optužila Azerbejdžan za poticanje etničke mržnje, tako što je izložio kacige armenskih vojnika koji su ubijeni u ratu dvije susjedne zemlje iz prošle godine.

Decenijama dugi konflikt oko regije Nagorno-Karabah u septembru 2020. je prerastao u rat u kojem je ubijeno više od 6.000 ljudi.

Šestosedmične borbe završile su u novembru porazom Armenije, a mirovni sporazum po kojem je Jerevan Bakuu predao veliku teritoriju, u Armeniji je shvaćen kao nacionalno poniženje.

U ponedjeljak, azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev posjetio je „park trofeja“, u kojem je izložena oprema oduzeta od armenskih vojnika.

„Svako ko posjeti park vojnih trofeja, vidjet će snagu naše vojske, snagu naše volje, ali i vidjeti koliko je bilo teško doći do pobjede“, rekao je Alijev.

“Čisti fašizam’

U parku u Baku su, također, izložene stotine kaciga ubijenih armenskih vojnika, kao i voštane figure koje ih simboliziraju.

Otvaranje parka, koje će uslijediti uskoro, izazvalo je gnjev u Armeniji, a ministar vanjskih poslova te zemlje optužio je Azerbejdžan da „javno degradira sjećanje na žrtve rata, nestale osobe i ratne zarobljenike, te krši prava i dostojanstvo njihovih porodica“.

„Azerbejdžan je konačno učvrstio svoju poziciju globalnog centra netolerancije i ksenofobije“, poručilo je ministarstvo u saopštenju.

Armenski historičar Mher Barsegjan AFP-u je rekao da se radi o „čistom fašizmu“.

Pročitajte još