Novi Dani
Svijet

Zbog rastuće krize, Rusi prebacili brodove Kaspijske flotile u Crno more

Kanal Volga Don Wm 848x478 1

Topnički čamci projektaŠmelj(Bumbar) i desantni brodovi tipaDugongiSernaruske Kaspijske flotile prošli su kroz Rostov na Donu u smjeru zaljeva Taganrog i Azovskog tj. Crnog mora. Ukupno 15 brodova i pomoćnih brodova Kaspijske flotile sudjeluje u prolazu od Mahačkale do Crnog mora brodskim kanalom Volga-Don.

Kako je danas izvijestio ured za odnose s javnošću ruskog Južnog vojnog okruga, pripremajući se za prijelaz, zapovjednici i časnici, kao i posada brodova, proveli su obuku prolaza na uskim dionicama spomenutog kanala. Vojni brodovi prošli su više od 100 kilometara duž kanala Volga-Don.

Radi se o kanalu kojeg je dao izgraditi J.V. Staljin u očekivanju zapadne vojne intervencije na SSSR. Kanal povezuje rijeke Volgu i Don na najkraćoj kopnenoj udaljenosti. Pušten je u promet 1. 6. 1952. nakon četiri godine gradnje čime je došlo do prekretnice u povijesti prometa s obzirom da je Kaspijsko more dobilo vezu s Crnim morem odnosno svjetskim oceanima. Kanal se proteže duljinom od 101 kilometara, od čega 45 km otpada na rijeke i rezervoare. S trenutačnim kapacitetima kanal može primiti brodove maksimalne duljine 140 metara, širine 16,6 m, te gaza od 3,5 m.

Po završetku tranzicije kaspijski brodovi sudjelovat će u velikoj ruskoj vojnoj vježbi obrane Krima i odbijanja zračnog i pomorskog iskrcavanja uvjetnog neprijatelja. Uz to, preostale korvete Kaspijske flote u istoimenom moru ušle su u pozicijska područja za provedbu topničkih i raketnih vježbi.

U vojnim vježbama sudjeluje i operativno-taktičko i pomorsko zrakoplovstvo Crnomorske flote, kao i preko 1.500 motoriziranih vozila.

Spomenuti čamci projektaBumbarmogu djelovati kako u obalnom morskom pojasu, tako i na rijekama i jezerima. Mali gaz i snažni motor omogućuju pružanje vatrene potpore desantima u kopnenim vodama i potapanje neprijateljskih manjih brodova.Bumbarisu naoružani topničkim oružjem 76 mm, raketnim bacačem 140 mm i strojnicom. Brod ima posadu od 14 ljudi. Domet krstarenja je 320 nautičkih milja (600 km).

Podsjećamo: rusko Ministarstvo obrane pokrenulo je spomenutu operaciju tranzicije dijela brodova Kaspijske flotile u Crno more, uslijed sve veće aktivnosti američke flote i njezinih NATO saveznika u Ukrajini i na Crnom moru u blizini ruskih granica.

Naime, u širem crnomorskom bazenu idući mjesec trebaju početi strateške NATO vježbe Defendef Europe 2021, koje su se trebale održati prošle godine ali su bile odgođene zbog pandemije koronavirusa Covid-19.

S tim u svezi nije na odmet dodati kako niti sada epidemiološko i zdravstveno stanje vezano uz tu bolest na istoku Europe nije ništa bolje. Štoviše, u tijeku je treći, još snažniji i smrtonosniji val zaraze. Međutim, očito je kako geopolitički interesi nadilaze čak i goleme zdravstvene probleme koji pak ubrzano srozavaju gospodarske potencijale brojnih zemalja.

Pročitajte još