Novi Dani
Slovenija

Novinar kojem je Janša prijetio objavio preko 100 stranica slovenskog pravosuđa o sumnjivim poslovima njegovog savjetnika

Nakon što je premijer Slovenije Janez Janša javno zaprijetio novinaru iz BIH Avdi Avdiću da će uskoro biti procesuiran, portal Istraga.ba čiji je Avdić urednik objavio je preko sto stranica dokumenata koji se odnose na sumnjive poslove Janšinog savjetnika Roka Snežiča.

-Rok Snežič je osumnjičen za pranje 25 miliona eura, navodi se u tekstu ovog portala.

Dalje se dodaje da veći dio novca je oprao preko Bosne i Hercegovine, angažujući nekoliko bh. državljana koji su otvarali račune u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj.

Novac koji je s nepoznatih adresa uplaćivan na te račune, bh. državljani su podizali i predavali ga Roku Snežiču, navodi se u tekstu.

Dalje se dodaje da je jedan dio novca, 450 hiljada eura, uplaćeno je na račun Slovenske demokratske stranke, čiji je predsjednik Janez Janša.

Kao donatorka se pojavila Snežičeva prijateljica Dijana Đuđić.

Nakon što sunovinari “Večera”otkrili ovu priču, novac je vraćen, ali su istražni organi u BiH započeli provjere.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 24. maja 2019. godine dostavlja Tužilaštvu BiH izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Janšine donatorke Dijane Đuđić te Tanje Subotić-Došen, Jelene Sladojević i pravnog lica “Govinda” d.o.o. Brčko.

Svi su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa pranjem novca.

CIjeli tekst pročitajte na portalu Istraga.ba.

Pročitajte još