Novi Dani
Izjava DANA Svijet

Lukašenko: Uhapšeni novinar planirao krvavu pobunu, a Zapad vodi hibridni rat

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je novinar-disident Roman Protasevič, uhapšen poslije prinudnog spuštanja Rajanerovog aviona u Minsk, planirao da organizuje “krvavu pobunu” i optužio je Zapad da vodi “hibridni rat” protiv njega.VILJNUS —

U prvom javnom pojavljivanju otkako je Rajanerovom avionu na letu od Atine do Viljnusa naređeno da sleti u Minsk, nije djelovalo da se Lukašenko povlači iz sukoba sa zapadnim zemljama koje ga optužuju za “vazdušnu pirateriju”.

“Kao što smo i predvidjeli, oni što nam žele dobro u zemlji i van nje, promijenili su metode napada na državu. Prešli su mnoge crvene linije, napustili zdrav razum i moral”,poručio je predsjednik Bjelorusije.

Evropske aviokompanije zaobilaze Bjelorusiju

Vlada Letonije zabranila je do daljeg bjeloruskim aviokompanijama da ulaze u njen vazdušni prostor, a svojim aviokompanijama poručila da izbjegavaju bjeloruski vazdušni prostor.

Članice EU su pozvale da se bjeloruskim aviokompanijama zabrani ulazak u vazdušni prostor Unije i pozvale sve evropske aviokompanije da ne prelijeću Bjelorusiju.

Pojedine evropske aviokompanije poput njemačkeLufthanze,poljskogLOT-a, holandskogKLM-a,Er Fransa, Rajanera i Fineraobustavile su letove iznad Bjelorusije ili otkazale polaske za Minsk.

Predsjednik SADDžo Bajdenje rekao da je uvođenje sankcija Bjelorusiji na stolu, ali nije govorio o detaljima.

“Sankcije su u igri, ali neću da spekulišem dok sve ne završimo”, rekao je američki predsjednik.

Objavljen i snimak djevojke uhapšenog novinara

Na kanalu naklonjenom bjeloruskom predsjednikuAleksandru Lukašenkuna društvenoj mreži Telegram, objavljen je snimakSofije Sapege, djevojke uhapšenog novinara Romana Protaseviča.

Sapega, inače državljanka Rusije koja živi u Viljnusu, je na snimku priznala da je urednica kanala na društvenim mrežama koji je objavljivao lične informacije o pripadnicima bezbjednosnih agencija, što se smatra krivičnim djelom u Belorusiji.

Sofijina majkaAna Dudičrekla je za Rojters da je njena kćerka nevina i da se našla na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Ruska ambasada u Bjelorusiji saopštila je da je Sapega dobro i da se nije žalila na loš tretman u pritvoru.

Sapega je bila u avionu saRomanom Protasevičem,novinarom disidentom koji je vodio nekoliko opozicionih kanala na društvenim mrežama, na kojima su objavljivane nezavisne vijesti iz protesta nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, u avgustu 2020.

On je poslije hapšenja, na objavljenom video snimku, priznao da je učestvovao u organizaciji protesta, i rekao da se osjeća dobro.

Demonstranti su osporili pobjeduAleksandra Lukašenka, a tokom tih protesta uhapšeno je 35 hiljada ljudi.

Pročitajte još