Novi Dani
Kosovo Srbija

Vučić: Za nas je bolna najava da će grčki ministar posjetiti Kosovo, Španija će otvoriti prvu kancelariju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na TV Happy da će Grčka unaprijediti svoje odnose sa Kosovom i da se nada da to neće ići dalje.

On je naveo da i Španija uspostavlja svoju prvu kancelariju u Prištini, prenijela je Nova.rs.

“Davno su Grci prevazišli nivo oficira za vezu. Oni su uspostavili trgovinsku kancelariju sa Kosovom. Ali smo se nadali da neće biti dalje. Naš ambasador je pozvan na razgovor u MSP Grčke i sada tu kancelariju unapređuju u kancelariju za kosovske interese. Čudna mi je najava posjete grčkog ministra Prištini. To je za nas bolno, teško“, naveo je Vučić.

On je rekao da i Španija uspostavlja svoju prvu kancelariju. I da se to radi uoči posjete Lajčaka i Palmera Beogradu i uoči nastavka dijaloga u Briselu.

Vučić: Dobri smo samo kad smo slabi

„Nema potrebe za paniku. To dio velikih, sve ozbiljnijih pritisaka, koje smo kao zemlja očekivali. Vidite i narastajući pritisak Njemačke i EU. Rješenje za njih je priznanje Kosova“,izjavio je Vučić, javila jeNova.rs.

On je naveo da je Srbiju potrebno dotjerati uza zid da bude u teškoj situaciji zbog njihovih geopolitičkih interesa i ne samo zbog toga.

„Srbija je od zemlje koja je bila u regionu 4. po visini plata, sada je prva. Sada je plata u Srbiji za 30 posto veća nego u Crnoj Gori“, rekao je Vučić.

Dodao je kako Lajčak i Palmer, koji se nalaze u posjeti Kosovu, vode svoju politiku.

„Srbija je dobra samo kada sluša i kada je manja i slabija od svih ostalih u regionu. Onog sekunda kada Srbija postaje ekonomski snažnija… Mi dajemo 12 miliona eura za Dubicu, Kostajnicu, Nevesinje i Drvar… To nisu sanjali. Riječ je o veoma siromašnim opštinama. Odjednom Srbija postaje hegemon.

Krivi smo kada Grčka unapređuje odnose sa Kosovom. Kada Krivokapić dolazi u Beograd i određuje ko će biti mitropoliti, ja sam izveo državni udar. Nisam obaviješten zašto. Kriv sam, jer kažu u svojim komentarima, jer se Vučić neće odreći svog naroda i šape u Crnoj Gori. Nećemo da neko otima identitet našeg naroda u Crnoj Gori“, rekao je Vučić.

Srbija “hiljadu putu nudila kompromis”

Predsjednik Srbije je naveo da je on jedini koji nikoga nije isporučio Haškom tribunalu.

„Više ne gone ni ratne zločince, nego ljude koji krivi zbog toga što su uticali u postupku koji je za njih sramota. Riječ je postupku protiv Šešelja. Onda vam dolaze pridike iz EU. Mi moramo da prođemo na miran način i izborimo se sa pritiscima koji će biti sve snažnije“, rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija hiljadu puta nudili kompromis.

„Njih sedmoro skočilo na mene (na Brdu kod Kranja)… Žena (Vjosa Osmani) kaže da sam je vrijeđao. A nijednu nepristojnu riječ nisam izgovorio. Ona kaže Srbija je ovakva i onakva. Shvatite da bi oni najviše voljeli da neko opet bombarduje Srbiju. Da ponovo napadne Srbiju. Naravno da to nije realno. Vi vidite da su došli neki jastrebovi velikoalbanske politike koji uživaju ogromne simpatije Zapada. Posebno Njemačke, ne toliko Amerike, koliko Njemačke“,izjavio je Vučić.

Pročitajte još