Novi Dani
Svijet

Borell i Varhelyi: Presuda Ratku Mladiću je put ka ozdravljenju svih onih koji su patili

Povodom presude Ratku Mladiću oglasio se i Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, te u zvaničnom saopćenju zajedno sa komesarom Oliverom Varhelyiem kazao kako je današnja presuda put odavanju počasti žrtvama i ozdravljenju svih onih koji su patili.

Konačnom presudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) u predmetu Ratko Mladić privodi se kraju ključno suđenje u novijoj evropskoj historiji za ratne zločine, uključujući genocid, koji se dogodio u Bosni i Hercegovini”, napisano je u zajedničkom saopćenju.

Borell i Varhelyi istakli su kako su njihove “najdublje simpatije s porodicama žrtava i onima koji su preživjeli” te kako će presuda doprinijeti ozdravljenju svih koji su patili.

Borell se oglasio i na Twitteru, objavivši dio saopćenja u kojem su kazali da EU očekuje da svi politički akteri u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu pokažu punu saradnju s međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu neovisnost i nepristrasnost.

“Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca proturječe najosnovnijim evropskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je da lideri u Bosni i Hercegovini i regionu, s obzirom na činjenice, prednjače u počastima žrtava i promovišu okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata i izgradio trajni mir”, navodi se u nastavku saopćenja.

Također, istakli su kako je to preduvjet za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i osnov za njen put ka EU.

“Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti svoju misiju pružanja pravde svim žrtvama ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članovima njihovih porodica. Nekažnjivost ne može postojati”, zaključili su.

Pročitajte još