Novi Dani
Crna Gora

Aleksa Bečić odgovorio Dodiku – On je sam sebe proglasio nepoželjnim u Republici Srpskoj

Nakon što je Milorad Dodik izjavio da zastupnici Skupštine Crne Gore koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici nisu dobrodošli u Republiku Srpsku oglasio se predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

“Nisu dobrodošli u Republiku Srpsku jer ta njihova odluka predstavlja direktan udar na RS i srpski narod”, rekao je Dodik.

Osim toga, rekao je da se Skupština Crne Gore pretvorila u antisprsko političko pozorište.

Aleksa Bečić je odgovorio da je Dodik sam sebe ranijim izjavama proglasio nepoželjnim.

“Dakle, ja znam savršeno dobro šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici, to je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica”, citirao je Bečić riječi Milorada Dodika.

Prilikom glasanja o rezoluciji o Srebreniuci u Skupštini Crne Gore, čak 55 zastupnika (od ukupno 81), članova suprotstavljenih političkih opcija, dalo je podršku rezoluciji.

Iako su svi nesumnjivo očekivali da će Građanski pokret URA sa svoja četiri zastupnika dati podršku rezoluciji, bilo je pitanje kako će se postaviti Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, politička opcija koja je uživala podršku preminulog Amfilohija, crnogorsko-primorskog mitropolita.

Istog dana kada se glasalo o rezoluciji Skupština je smijenila ministra pravde Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Prilikom glasanja Demokrati sa svojih 10 zastupnika nisu podržali smjenu ministra. Podrškom članova GP URA i opozicije odluka je prošla sa 43 glasa “za”.

Međutim, svi zastupnici Demokrata glasaju za rezoluciju uprkos tome što bi ona prošla i bez njihove podrške.

Da stvar bude nevjerovatnija, jedna članica Pokreta za promjene, koji se smatra dijelom Demokratske fronte, Branka Bošnjak dala je podršku rezoluciji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svi poslanici u Skupštini Crne Gore koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici “nisu dobrodošli u Republiku Srpsku jer ta njihova odluka predstavlja direktan udar na RS i srpski narod”.

Pročitajte još