Novi Dani
Svijet

Talibani zauzeli Herat, treći po veličini grad u Afganistanu! Britanija šalje 600 vojnika da pomognu u evakuaciji

Talibani su danas preuzeli i desetu provincijsku prijestolnicu, grad Ghazni.

Talibanski borci zauzeli su grad Herat, treći najveći grad u Afganistanu i strateški provincijski glavni grad blizu Kabula, u nastavku njihove ofanzive nekoliko sedmica prije završetka američke vojne misije u toj zemlji.

Herat je najveće osvajanje do sada za talibane koji su zauzeli 11 od 34 glavna provincijska grada u okviru jednosedmične blic ofanzive.

Ranije su preuzeli kontrolu nad Ghaznijem, glavnim gradom provincije Ghazni, udaljenom oko 130 kilometara jugozapadno od glavnog grada Kabula.

Usljed povlačenja međunarodnih snaga pod vodstvom SAD-a, čiji će posljednji vojnici napustiti zemlju do kraja mjeseca, talibani su preuzeli dvije trećine zemlje.

Budući da im je ruralne četvrti preteško braniti, vladine snage povukle su se kako bi zaštitile Kabul i druge gradove, zbog čega su hiljade porodica napustile ruralna područja u nadi da će u gradovima biti sigurniji.

U međuvremenu, vladin izvor rekao je za Al Jazeeru da je afganistanska vlada ponudila talibanima udio u vlasti u zamjenu za prekid nasilja.


Britanija šalje dodatne trupe

Velika Britanija će poslati privremeno oko 600 vojnika u Afganistan da pomognu britanskim državljanima da napuste zemlju, koja je pod ofanzivom talibana, objavila je danas britanska vlada, prenosi Beta..

“Odobrio sam slanje dodatnog vojnog osoblja da podrži diplomatsko prisustvo u Kabulu, pomognu britanskim državljanima da napuste zemlju i podrže premještanje bivših afganistanskim članova osoblja koji su rizikovali svoj život služeći sa nama”, rekao je britanski ministar odbrane Ben Wallace u saopštenju.


Evakuacija američkih diplomata

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država saopćilo je da šalje vojsku u Afganistan kako bi iz Kabula evakuirali većinu službenika američke ambasade.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price kazao je da je SAD duboko zabrinut intenziviranjem nasilja i destabilizacijom koju u Afganistanu izaziva vojno napredovanje talibanskog pokreta koji je preuzeo kontrolu u deset provincijskih centara u zemlji, prenosi Anadolija.

On je kazao da SAD zato na minimum smanjuje broj diplomatskih službenika u ambasadi u Kabulu.

“Ministarstvo odbrane SAD-a će u narednim sedmicama privremeno poslati vojsku na aerodrom ‘Kamid Karzai’ radi evakuacije”, rekao je Price i dodao da američka ambasada neće biti zatvorena i da će nastaviti pružati diplomatske usluge.

Uporedo s tim, američka ambasada u Kabulu je pozvala sve državljane SAD-a da hitno napuste Afganistan. Ambasada je pozvala da joj se obrate i svi američki državljani koji čekaju odobrenje vize za supruge ili maloljetnu djecu.

Us Embassy Kabul

Pročitajte još