Novi Dani
Izjava DANA

Guterres poručio talibanima: Osvajanje vlasti silom je gubitak

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je talibane da odmah obustave ofanzivu u Afganistanu, upozorivši da situacija u toj zemlji izmiče kontroli.

“Poruka međunarodne zajednice onima na ratnom putu mora biti jasna – osvajanje vlasti vojnom silom je gubitak”, istakao je on, prenosi Beta, pozivajući se na Reuters.

To može dovesti samo do produženog građanskog rata ili do potpune izolacije Afganistana, kazao je Guterres novinarima.

Američki marinci će osiguravati evakuaciju

Talibani su u petak bili nadomak Kabulu, i dalje nezaustavljivo napredujući u Afganistanu, gdje mnoge zemlje, među kojima SAD, evakuiraju svoje državljane i diplomate.

Prva sastavnica američkih marinaca koja treba osiguravati evakuaciju stigla je na aerodom u Kabulu, jednom od rijetkih gradova koji su još u rukama vladinih snaga pošto su talibani zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u zemlji, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Pobunjenici su u petak zauzeli i grad Pul-e-Alam, centar pokrajine Logara, pedesetak kilometara južno od Kabula, i sada kontroliraju gotovo polovinu pokrajinskih upravnih središta u zemlji, koja su sva odreda pala u samo osam dana.

Talibani su u petak bez većeg otpora zauzeli i Chaghcharan, u središtu, upravni centar pokrajine Ghora.

Veći dio sjevera, zapada i juga Afganistana sada je pod njihovim nadzorom.

U vladinim rukama samo tri velika grada

Glavni grad Kabul, Mazar-i-Sharif, veliki grad na sjeveru, i Jalalabad, na istoku, jedina su tri velika grada u vladinim rukama.

Talibani su počeli svoju ofenzivu u maju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, 20 godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu mreže Al-Kaida.

Povlačenje se treba dovršiti do 31. augusta.

Pročitajte još