Novi Dani
Svijet

Pao i Mazar-i-Sharif, tradicionalno anti-talibansko uporište! Samo su 11 kilometara od Kabula

Talibani nezaustavljivo napreduju u Afganistanu dok traje evakuacija ambasada inostranih zemalja.

Talibani su u subotu preuzeli Mazar-i-Sharif, najveći grad na sjeveru Afganistana, nastavljajući ofanzivu u kojoj su zauzeli brojne gradove i provincije u zemlji.

Kako je Reutersu rekao zvaničnik provincijskog vijeća, pripadnici sigurnosnih snaga pobjegli su prema granici s Uzbekistanom.

Grad je zauzet nakon ofanzive iz više pravaca.

Predsjednik Ashraf Ghani otputovao je prije dva dana u Mazar – tradicionalno anti -talibansko uporište kako bi okupio trupe.

Talibanski borci do sada su zauzeli veliki dio sjevernog, zapadnog i južnog Afganistana, a Mazar-i-Sharif je 19. provincijska prijestolnica koju su osvojili.

Dok su pod kontrolu stavili dvije trećine Afganistana te se približavaju Kabulu, hiljade ljudi napustile su zemlju, dok su američka i ambasade evropskih zemalja počele evakuaciju osoblja.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je talibane da odmah obustave ofanzivu u Afganistanu, upozorivši da situacija u toj zemlji izmiče kontroli.

E8xrQP6VUAA0BdZ

“Poruka međunarodne zajednice onima na ratnom putu mora biti jasna – osvajanje vlasti vojnom silom je gubitak”, istakao je on, prenosi Beta, pozivajući se na Reuters.

Američki marinci osiguravaju evakuaciju

To može dovesti samo do produženog građanskog rata ili do potpune izolacije Afganistana, kazao je Guterres novinarima.

Prva sastavnica američkih marinaca koja treba osiguravati evakuaciju stigla je na aerodom u Kabulu, jednom od rijetkih gradova koji su još u rukama vladinih snaga, pošto su talibani zauzeli Kandahar, drugi po veličini grad u zemlji, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Nakon pada Mazar-i-Sharifa, glavni grad Kabul i Jalalabad na istoku, jedina su preostala dva velika grada u vladinim rukama.

Talibani su počeli ofanzivu u maju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, 20 godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu mreže Al-Kaida.

Povlačenje se treba dovršiti do 31. augusta.

Pročitajte još