Novi Dani
Sa ove distance

Godišnjica pogibije glumačke dive bivše Jugoslavije! Dugo je čekala da postane mama, stradala je 40 dana nakon poroda

Ena Begovic

NA DANAŠNJI dan 2000. godine Hrvatsku i cijelu bivšu Jugoslaviju je šokirala vijest o pogibiji Ene Begović, jedne od najljepših i najvećih glumica svog doba.

Ena Begović smrtno je stradala u automobilskoj nesreći na otoku Braču 40 dana nakon što je rodila svoje prvo dijete, kćerkicu Lanu.

Njezin suprug Josip Radeljak jednom prilikom je otkrio da su Ena i on odlučili raditi na bebi nakon što je ona u kazalištu odigrala sve tri Krležine junakinje.

U dobi od 40 godina, u ljeto 2000. godine, Ena je rodila kćerkicu Lanu te sretno s bebom pozirala za naslovnicu jednog ženskog časopisa.

Ena Begović za Radeljaka se udala u lipnju 2000. godine, mjesec dana kasnije rodila je Lanu, a na Veliku Gospu tragično je stradala.

title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

U automobilu u kojemu je Ena Begović izgubila život 15. kolovoza 2000. godine bili su i Josip Radeljak, Tereza Begović, Leo Radeljak i malena Lana, koja je tada imala samo 40 dana.

Nakon što se automobil srušio u provaliju sa strmog puta, Eni Begović nije bilo spasa te su u supetarskom domu zdravlja konstatirali njezinu smrt, ali je bez obzira na to gliserom prevezena u splitsku bolnicu, gdje su liječnici potvrdili da je glumica mrtva.

Malena Lana zadobila je ozljede glave, a za članove njihove obitelji taj se blagdan pretvorio u užasnu noćnu moru koju ne zaboravljaju ni 21 godinu kasnije.

Ena Begović je u svojoj bogatoj karijeri antologijskim ulogama barunice Castelli, Klare i Laure Lenbach iz Krležine trilogije, ali i stotinama drugih, osvojila srca kazališnih gledatelja, a svojim filmskim ulogama ušla je u povijest domaće i regionalne kinematografije.

title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Rođena je 8. srpnja 1960. godine u Trpnju na poluotoku Pelješcu. Imala je veoma blizak odnos s majkom Terezijom, koju je nazivala i svojom najboljom prijateljicom. Karijera joj je započela zahvaljujući redatelju Lordanu Zafranoviću, koji ju je zapazio u jednoj predstavi i ponudio joj ulogu u filmu Okupacija u 26 slika.

Prvu zapaženiju filmsku ulogu ostvarila je 1981. godine u filmu Pad Italije. Njena možda najpoznatija uloga je ona barunice Castelli u Glembajevima, za koju je 1988. godine dobila Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, no odbila ju je jer je tu ulogu smatrala glavnom.

Index.hr

Pročitajte još