Novi Dani
Svijet

Direktorica ženske fudbalske reprezentacije Afganistana: Uplakane igračice se kriju i pozivaju u pomoć

Afghanistan Womens National Football Team Photo Source FIFA

Direktorica i jedna od osnivačica ženske nogometne reprezentacije Afganistana, Khalida Popal, pozvala je igračice da napuste ovu zemlju nakon što su talibani preuzeli vlast.

Popal je u razgovoru za Associated Press objasnila u kakvom su stanju nogometašice trenutno, pošto su u strahu od talibana.

“Ohrabrujem djevojke da obrišu profile na društvenim mrežama, povuku fotografije i sakriju se. To me pogađa u srce jer sve ove godine smo radili kako bi razvili vidljivost žena, a sada im govorim da ušute i nestanu. Njihovi životi su u opasnosti”, rekla je Popal i nastavila:

“Nogometašice se kriju trenutno. Većina njih je napustila domove i preselila kod porodice jer svi znaju da su igračice. Preplašene su i skrivene”.

Jedna od osnivačica reprezentacije otkrila je kako danima dobija pozive od uplašenih i uplakanih reprezentativki. Popal je objasnila i da je prošla kroz brojne torture i da je zbog toga morala napustiti Afganistan.

“Bile smo veoma ponosne dok smo nosile dres i to nam je bio najbolji osjećaj ikada. Primala sam prijetnje smrću zbog toga što sam govorila saigračicama da dignu glas, a onda sam 2016. godine morala potražiti azil u Danskoj”, dodaje Popal.

Kako se ova aktivistica trenutno nalazi u Danskoj, sve što može jeste da pokuša ohrabriti igračice putem telefonskog razgovora.

Pročitajte još