Novi Dani
Svijet

POČELA POBUNA U AVGANISTANU: Talibani izgubili grad Čarikar!

Ponovno zauzimanje područja Čarikar kritično je jer se nalazi između prijevoja koji povezuju Kabul s Mazar-i-Šarifom, najvećim gradom u sjevernom Afganistanu, kroz tunel Salang.

Snage privremenog predsjednika Afganistana Amrullaha Saleha povratile su od talibana područje Čarikar u provinciji Parvan sjeverno od Kabula, prenose indijski mediji.

Prema izvještajima, snage otpora predvođene Salehom napale su talibanske snage na periferiji doline Panjšir. Trupe pod njegovom komandom navodno su preuzele kontrolu nad područjem Čarikar u provinciji Parvan od radikalne islamističke grupe.

Ponovno zauzimanje područja Čarikar kritično je jer se nalazi između prijevoja koji povezuju Kabul s Mazar-i-Šarifom, najvećim gradom u sjevernom Afganistanu, kroz tunel Salang.

Nepotvrđeni izvještaji sugeriraju da se preostale snage odane afganistanskoj vladi, pod komandom maršala Abdul Rašida Dostuma i Ata Muhammeda Nura, povezuju sa snagama odanim Salehu.

Izvještaji o borbama dolaze u vrijeme informacija o protestima koji su buknuli i u pograničnom gradu Džalalabad, te Kostu.

Afganistanci u tim mjestima pobunili su protiv skidanja zvanične zastave Afganistana i instaliranjem talibanskih obilježja.

U okršaju s demonstrantima, talibani su ubili najmanje tri osobe.

U međuvremenu, Panjšir, jedina provincija koja ostaje izvan kontrole talibana, iznova je podigla zastavu otpora Sjeverne alijanse. Usred potpunog preuzimanja Afganistana od strane taliban, snage otpora, predvođene Ahmadom Masudom, sinom pokojnog afganistanskog vođe Ahmada Šeha Masuda – poznatog kao “lav Panjšira”, jačaju u dolini sjeverno od Kabul.

Sjeverna alijansa je bila pokret otpora protiv vlade predvođene talibanima u Afganistanu 1996. godine. Nekoliko mudžahedinskih formacija, koje su protiv talibana, ujedinilo se uz aktivnu podršku nekoliko zemalja, kako bi istjerali afganistanski islamski emirat predvođen talibanima iz Kabula.

Neke od ovih snaga otpora već djeluju u svojim uporištima koja još nisu pod kontrolom talibana. Nakon što su talibani zauzeli Kabul, savez sa sjedištem u Panjširu ostaje posljednja nada organiziranog otpora protiv talibana u Afganistanu.

Panjšir je planinsko područje u podnožju Hindukuša.

Afganistanski vojnici, koji su se uspjeli sakriti od talibanskih trupa, počinju pristizati u Panjšir na poziv Ahmada Masuda. Mnogi od Tadžikistana, Uzbeka i Hazara u afganistanskoj vojsci također su stigli sa svojom opremom, uključujući naoružane transportere i tenkove, nakon povlačenja sa obližnjih linija fronta.

Međutim, Panjšir je okružen talibanima i ne dijeli granicu ni s jednom drugom zemljom.

Prema medijskim izvještajima, Indija podržava Pokret otpora.

Preokret.info

Pročitajte još