Novi Dani
Crna Gora

Skupština Cetinja uskoro razmatra vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Predsjednica Skupštine Cetinja sazvala je za 14. septembar 29. sjednicu ovog tijela na kojoj će se između ostalog raspravljati i o vraćanju Cetinjskog manastira u vlasništvo Crnogorske pravoslavne crkve.

Na zakazanoj sjednici Skupštine prijestolnice Cetinje, predložen je dnevni red sa 12 tačaka. Između ostalog, druga tačka dnevnog reda se upravo odnosi na Cetinjski manastir u kojem je ustoličen mitropolit Joanikije.

Prema dnevnom redu, zastupnici Skupštine trebali bi raspravljati o građanskoj inicijativi za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskog pravoslavnoj crkvi što je svakako odluka koja će izazvati brojne reakcije kako u Crnoj Gori tako i u susjednoj Srbiji.

Dio dnevnog reda Skupštine prijestolnice Cetinje

Nakon što je dnevni red objavljen u javnosti, uslijedile su reakcije i iz Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

Kako je u izjavi za Sputnjik naveo Igor Balaban, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, ova odluka cetinjskih vlasti neće naići na odobravanje crkvenih zvaničnika Srpske pravoslavne crkve.

“Mitropolija crnogorsko -primorska oduvijek je imala vlasništvo nad Cetinjskim manastirom, a svako spominjanje navodnog vlasništva glavnog grada Cetinja nad svetištem pokušaj je obmane građana”, rekao je Balaban.

Podsjetimo, protekli vikend u Crnoj Gori obilježili su neredi na Cetinju i sukobi između policije i demonstranata koji su se protivili ustoličenju mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Dok su sa jedne strane predstavnici Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Porfirijem ostali ustrajni u namjeri da se Joanikije ustoliči na Cetinju, jedan dio stanovnika Crne Gore smatrao je da je ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju provokacija koja se ne smije dozvoliti.

Uprkos neredima i desetinama povrijeđenih i uhapšenih građana, mitropolit Joanikije je ustoličen na Cetinju.

Međutim, čini se kako će se “borba” za Cetinje nastaviti i u narednim danima, a naročito 14. septembra kada će Skupština prijestolnice Cetinje donijeti odluku o usvajanju ili odbijanju ove građanske inicijative.

Pročitajte još