Novi Dani
Srbija

Vučić potvrdio da je u Briselu postignut sporazum sa Prištinom, od 4. oktobra “stiker režim” umjesto tablica

Foto: Facebook

Predsjednik Srbije potvrdio je na konferenciji za medije u Nišu da je u Briselu postignut sporazum o deeskalaciji krize na sjeveru Kosova.

“Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja kojim sam lično zadovoljan i smatram da je važno za našu stranu”, poručio je Vučić.

Po njegovim riječima dve strane su se dogovorile da se Rosu povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada, do 2. oktobra

“Kfor će na Jarinje i Brnjak postaviti svoje snage i pre tog roka ostati dvije nedelje kako bi obezbjedili sigurnost”, rekao je Vučić.

Po njegovim rjiečima, od 4. oktobra se uspostavlja takozvani “stiker režim”, sa naljepnicama za automobile, kao, kako je dodao privremena mjera do konačnog rešenja o čemu će se tek voditi razgovori u Briselu.

“Radna grupa koju će činiti predstavnici EU Beograda i Prištine ustanoviće konačno rešenje za šest mjeseci počev od 20. oktobra”, dodao je Vučić.

Kako kaže, u smislu današnjih pregovora, konstatovana je zabrinutost koju je iskazala beogradska strana zbog ne implementacije briselskog sporazuma.

“EU je pozvala sve strane da ispoštuju sve prethodno dogovorene potpisane sporazume”, rekao je Vučić i dodao da će EU kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku razmatrati Zajednicu srpskih opština.

Vučić je rekao da je za nas važan odlazak naoružanih pripadnika ROSU sa sjevera, dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari za nas.

“Vjerujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da u budućnosti takve akcije Albanaca se neće događati i biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbjednost srpskog stanovništva na Kosovu”, rekao je Vučić.

Kako kaže, tek će se dolaziti do trajnog rešenja za tablice.

“Mane ovoga što je postignuto su dve. Jedna je ta što će do nekog težeg rešenja morati da dođe u nekom periodu od 6 mjeseci, u dogovoru i ono što sporazum omogućava upotrebu svih tablica, ali je u praksi potpuno jasno da će one moći da budu korišćene samo na sjeveru Kosova”, istakao je Vučić.

Vučić je rekao da smo “mi ti koji smo uveli ‘stiker’ režim za njih, jer ne želimo da priznamo nezavisnost”.

Vučić: Dosta dobrog posla je urađeno

Vučić rekao je dodao da je posle više neprospavanih noći i mnogo truda razgovarao sa predsednikom Srpske liste i predstavnicima naroda sa Kosova i da oni znaju da je to što je dogovreno u Briselu najvise što je moglo da bude postignuto.

“Da li možete biti srećni posle svega sto se dešavalo, ne možete, ali smo reagovali kao država ozbiljno i pametno, bili uz svoj narod, jasno rekli sve i Prištini i međunarodnim faktorima”, istakao je Vučić.

On je napomenuo da ima nešto još o čemu ne može javno da govori, a to je rečeno i NATO, da će Srbija, ukoliko bi bila ugrožena bezbjednost, a drugi ne urade svoj posao, kao sto je Kfor, biti spremna da zaštiti svoj narod.

“Dosta je dobrog posla urađeno, ali kakav god posao bio, nama situacija na KIM nikada neće biti dobra. Svako realan i objektivan zna koliko sam u pravu, koliko je fer ovo sto sam rekao, zato se ne ponašam slavodobitno”, naveo je Vučić.

On je naveo i da je bio iznenađen što je Besnik Bisljimi (glavni pregovarač Prištine) sve napustio i otišao na avion.

Povodom dogovora da se razgovara o ZSO, Vučić je rekao da je moguće da će albanska strana doći i reći da oni to neće i da će nastaviti sa brutalnom kampanjom.

Kosovo-online

Pročitajte još