Novi Dani
Crna Gora

Miran protest u Tuzima zbog ubistva 19-ogodišnje Šejle, građani od policije traže hitnu istragu

Tuzi Protest

Foto – RTV CG

Mirni protest građana povodom ubistva 19-ogodišnje Šejla Bakija počeo je u podne ispred zgrade policije u Tuzima.

Protest organizuju NVO Pokret za razvoj Tuzi i Centar za ženska prava.

Organizatori su u saopstenju koje su poslali ranije, zatrazili hitno pokretanje istrage o slučaju mlade žene, koja je policiji prijavljivala nasilje.

Ovim protestom, kako su kazali, žele da podrže porodicu ubijene 19-ogodišnjakinje u potrazi za pravdom i da, kako navode, spriječe da još života bude izgubljeno usljed porodičnog nasilja i nasilja nad ženema.

“Tražimo od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i potpredsjednika Vlade za bezbjednost, Dritana Abazovića, pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, uprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu”, navodi se u saopštenju.

Policija i dalje traga za Ilirom Đokajem koji je osumnjičen za ubistvo.

Direktorica Sigurne ženske kuce Ljiljana Raičević je rekla da se kroz rad, već 20 godina suočavaju sa ovakvim dešavanjima makar jednom godišnje.

To će se desavati, kako je kazala,dok politika Tužilaštva ne bude drugačija.

“Tužilac nije uzeo u obzir sve sto se ranije dešavalo. Da jeste, ubica ne bi pobjegao”,kazala je Raičević.

Devetnaestogodišnja Šejla Bakija ubijena je hicima iz vatrenog oružja, dok je njen otac Šaban Bakija (42) teško ranjen 30. septembra u pucnjavi na Karabuškom polju u Tuzima.

Abazović o ubistvu Šejle: “Tragedija je posljednji alarm…”

Potpredsjednik Vlade Crne Gore,Dritan Abazovićkazao je da je posljednji alarm institucijama sistema da se pronađe mehanizam kako bi se zaštitile žrtve porodičnog nasilja.

Njegova izjava dolazi nakon ubistva 19-godišnjeŠejle Bakije, koju je kako policija tvrdi, ubio njen nevjenčani suprugIlir Đokaj, dok je teško ranio njenog ocaŠabana.

Iako je Šejla prijavljivala nevjenčanog supruga zbog nasilja u porodici te prijetnji, nadležni su donijeli odluku da nije bilo elemenata kričnog djela.

“Tragedija u Tuzimaposljednji je alarm nadležnim institucijamasistema koje moraju pronaći mehanizme zaštite žrtava nasilja u porodici.

Stojimo čvrsto uz naše žene, majke, sestre i zajedničkim snagama moramo učiniti sve da ih zaštitimo, a počinioce privedemo pravdi”, poručio je Abazović putem Twittera.

Vijesti.me

Pročitajte još