Novi Dani
Svijet

EU izdvaja milijardu eura za pomoć Afganistanu: To je podrška narodu, talibane ne priznajemo

Predsjednica Evropske komisije, Ursula Von der Leyen, naglašava da se mora učiniti sve kako bi se spriječio “humanitarni i ekononomski kolapas u Afganistanu”.

Evropska unija će izdvojiti milijardu eura za podršku narodu Afganistana i susjedne zemlje, a u cilju rješavanja hitnih potreba u zemlji i regiji, najavljuju u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji navode da se društveno ekonomska situacija u Afganistanu pogoršava, što dovodi stotine hiljada Afganistanaca u opasnost približavanjem zime i da humanitarna pomoć neće biti dovoljna za sprečavanje gladi i velike humanitrane krize.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula Von der Leyen, naglašava da se mora učiniti sve kako bi se spriječio “humanitarni i ekononomski kolapas u Afganistanu”.

“Jasni smo u pogledu naših uslova za bilo kakav angažman sa afganistanskim vlastima. Ali afganistanski narod ne bi trebao platiti cijenu akcija talibana. Zato je ovo paket podrške afganistanskom narodu i susjedima zemlje koji su mu prvi pružili pomoć”, rekla je Leyen.

Podržati članice koje prime Afganistance

U EU dodaju da pomoć narodu Afganistana podrazumijeva i legalne puteve zaštite u EU, uključujući i siguran prolaz Afganistanaca povezanih sa EU i njenim državama članicama i ugroženim grupama, kao što su branioci ljudskih prava, žene, novinari, aktivisti civilnog drušva, policija, sudije i njihove porodice.

Komisija kaže da će u dugoročnom periodu finansiranjem podržati one države članice koje odluče da prime Avfganistance u riziku.

Prvi direktni razgovori sa SAD-om

U subotu su se u Dohi talibani sastali s američkim zvaničnicima, na prvim direktnim razgovorima s Washingtonom od kada su preuzeli vlast.

Njihov šef diplomatije je pozvao Sjedinjene Američke Države da uspostave “dobre odnose“.

Nakon što je godinama bio domaćin pregovora između talibana i SAD-a, Katar i je i dalje nezaobilazni posrednik između ovog pokreta i zapadnih vlada.

Prošle sedmice su visoki talibanski zvaničnici primili u Kabulu britanskog izaslanika za Afganistan Simona Gassa.IZVOR: AGENCIJE

Pročitajte još