Novi Dani
Srbija

Predstavljen film o legendarnom gradonačelniku Beograda Branku Pešiću

1635333391 Branko Pesic 750x412 1

Dokumentarni film “Gradonačelnik.” o životu legendarnog gradonačelnika Beograda Branka Pešića, reditelja Vuka Dapčevića, predstavljen je danas u Skupštini grada Beograda.

Reditelj filma Vuk Dapčević, koji je i snimatelj televizije N1, rekao je da je Pešić bio jako kompleksna ličnost. „Bio je devet godina i 14 dana gradonačelnik, to je bilo vreme turbulencija, od studentskih protesta do divnog Festa“, naveo je.

Branko Pešić vam se podvlači pod kožu, kazao je Dapčević, dodavši da je probao da emociju odvoji od filma.

Scenaristkinja filma Duška Jovanić rekla je da je Pešić bio vanserijski čovek.

„Nalazio je načina da se izbori za projekte jer mu je grad bio najvažniji. Jako je bio ponosan što je bio gradonačelnik glavnog grada Jugoslavije. Ono što je on imao je taj spoj danonoćnog rada, za njega reč dostignuće nije bila reč koja se upotrebljava već se podrazumevala. Mi nismo prikazali ipak samo taj deo njegovog života, kao mladi skojevac on se priključio partizanskom pokretu, kasnije je živeo jedan pun, bogat, boemski život“, rekla je Jovanić.

Film „Gradonačelnik.“ biće premijerno prikazan sutra u Kombank dvorani. Snimanje ovog dokumentarca finansirao je Grad Beograd, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, na čiju inicijativu je film i snimljen.

„Ako pitate građane ko je najuspešniji gradonačelnik Beograda, mislim da će nepodeljeno najveći broj njih reći da je to Branko Pešić. On je legendarni gradonačenik i ako je neko zaslužio da dobije film, a zaslužili su i drugi, onda je to upravo Branko Pešić“, naveo je Vesić.

„Posle tog filma razumete kakav treba da bude gradnačelnik, prvo sposoban, onda mangup, neko ko razume život, neko ko je u stanju da rešava svakodnevne probleme, da se izbori da dobije više nevca za svoj grad nego neko drugi“, kazao je zamenik gradonačelnika na predstavljanju filma.

Branko Pešić (1922 — 1986), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik Socijalističke Republike Srbije i junak socijalističkog rada. U periodu od 1964. do 1974. godine obavljao je funkciju predsednika Skupštine grada Beograda.

Pročitajte još