Novi Dani
BIH Hrvatska

Nova odluka: Građani BIH i Hrvatske mogu u Sjedinjene Američke Države da rade

Ministarstvo domovinske sigurnosti(DHS), uz konzultacije s State Departmentom (DOS), objavilo je popis zemalja čiji državljani ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u programima za vizu H-2A i H-2B u sljedećoj godini.

Za iduću godinu, ministar Domovinske sigurnosti, uz suglasnost državnog tajnika, odlučio je dodati Bosnu i Hercegovinu (na ovom je popisu iz regije još jedino Hrvatska), Republiku Cipar, Dominikansku Republiku (trenutačno samo za program H-2A), Haiti, Mauricijus i Svetu Luciju na popis zemalja koje ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u programima H-2A i H-2B, javlja Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

Moldavija više nije zemlja koja ispunjava uvjete za program viza H-2A jer više ne ispunjava regulatorne standarde za taj program.Međutim, moldavska prihvatljivost za program H-2A ostaje na snazi do 18. januara 2022, pišeAljazeera Balkans.

DHS zadržava ovlaštenje da dodaje zemlje na popise prihvatljivih zemalja u bilo kojem trenutku i da odluči da ne preimenuje nijednu zemlju na kraju jednogodišnjeg razdoblja nakon datuma objave posljednjeg naziva zemlje u Saveznom registru, ako DHS i DOS utvrđuju da zemlja ne ispunjava uvjete za nastavak imenovanja.

Strani državljani na privremenim radnim mjestima

Faktori koji mogu dovesti do isključenja zemlje ili uklanjanja zemlje s popisa uključuju: prijevaru, zlostavljanje, stope odbijanja, stope prekoračenja, zabrinutost zbog trgovine ljudima i druge oblike nepoštivanja odredbi i uvjeta H- 2 programa za vizu državljana te zemlje koji su suprotni interesima SAD-a.

Programi za vizu H-2A i H-2Bomogućuju američkim poslodavcima da dovedu strane državljane u Sjedinjene Države kako bi popunili privremena poljoprivredna i nepoljoprivredna radna mjesta, pojašnjava Puljić.

USCIS obično odobrava H-2A i H-2B peticije samo za državljane zemalja koje je ministar domovinske sigurnosti označio kao prihvatljive za sudjelovanje u programima.

Međutim, USCIS može odobriti H-2A i H-2B peticije, uključujući one koje su bile na čekanju do datuma obavijesti Federalnog registra, za državljane zemalja koje nisu napopisu od slučaja do slučaja samo ako je to potrebno odlučan da bude u interesu Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte još