Novi Dani
Sport

Bosna i Hercegovina ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo! Finska slavila u Zenici

Foto:Klix.ba

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u Zenici od Finske rezultatom 3:1 u pretposljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Tako je BIH ostala bez šansi da se domogne Mundijala, uključujući i plasman u baraž.

BIH je dobro otvorila utakmicu ali su finci došli do svoje igre i mogli su povesti još u 23. minutu kada je dosuđen penal za goste. Raitala je šutirao s 20-ak metara, Pjanić je neoprezno ispružio ruku, a sudija Oliver je pokazao na bijelu tačku. Odgovornost je preuzeo Pukki, ali Šehić je maestralno reagovao i odbranio je njegov udarac.

Konačno, period bolje igre gosti su krunisali u 29. minuti. Pukki je prošao po desnoj strani i proigrao Forssa, a njemu nije bilo teško da pogodi mrežu Šehića iz neposredne blizine za vodstvo Finske 1:0.

Drugi dio je počeo velikom šansom za Finsku. Pukki se namjestio na udarac na nekih 11 metara od gola Zmajeva, ali je lopta prošla tik pored stative.

Ipak , u 50. minuti bilo je 2:0 za Finsku. Nakon greške Ćivića i slabe reakcije ostatka odbrane, lopta je došla do Robina Loda koji je sjajno plasirao u mrežu udarcem s desetak metara iskosa.

Selektor Petev je potom na teren poslao Gojaka, Prcića, M. Sušića, i Menala, a to mu se isplatilo u 69. minuti.

Gojak je izveo slobodan udarac iskosa s lijeve strane, a na petercu je maestralno reagovao Menalo koji je smanjio na 2:1 i vratio je nadu BH reprezentaciji.

Ipak, u 73. minuti uslijedio je novi šok. Lod je izveo slobodan udarac, a zaboravljeni O’Shaughnessy je iz blizine ponovo matirao Šehića za 3:1.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte još