Novi Dani
BIH

Parlament Nizozemske pozvao EU da uvede sankcije Dodiku zbog preduzimanja koraka ka odcjepljenju RS

Nizozemski parlament danas je usvojio inicijativu u kojoj se od vlasti te zemlje traži da od partnera u Evropskoj uniji (EU) traže sankcije usmjerene na Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

U inicijativi, koju je podnio zastupnik partije DENK Tunahan Kuzu, a prilikom glasanja na sjednici podržalo 117 zastupnika, dok je 33 bilo protiv, članovi nizozemskog parlamenta pozivaju vladu te zemlje da se u Europskoj uniji, čija je Nizozemska članica, zalaže za sankcije usmjerene izravno protiv Milorada Dodika.

U inicijativi se traži od ministra vanjskih poslova Nizozemske da pošalje hitno pismo kolegama iz zemalja članica EU-a u kojem će ih pozvati da se distanciraju od Dodikovih izjava.

Napominjući da je predsjednik bosanskih Srba Milorad Dodik nedavno rekao da se genocid u Srebrenici od 11. jula do 18. jula 1995. nikada nije dogodio i nazvao Bosnu ‘pobačajom’, budući da se napetosti u Bosni povećavaju dok Dodik poduzima sve konkretnije korake za odcjepljenje srpskog dijela Bosne, pozivamo vladu da se u Europskoj uniji založi za paket sankcija usmjerenog izravno na Milorada Dodika i njegov krug moći kako bi održao pritisak na dio bosanskih Srba bez uticaja na narod u Bosni navodi se u inicijativi.

Pročitajte još