Novi Dani
BIH

Dodik nakon sastanka sa Putinom: Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma

Dodik Putin

Foto: rsmoscowoffice.ru

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

– Sa predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina sa našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat sa detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije – izjavio je Dodik u intervjuu za RTRS.

On je novinaru ATV-a u Moskvi rekao da možemo na iskren način da razgovaramo o svim ekonomskim, političkim i svim drugim pitanjima vezanim za Republiku Srpsku.

Putin je veoma informisan o detaljima u BiH, tako da je bilo moguće veoma konkretno razgovarati o svim pitanjima. Podrška koju smo imali u pogledu pandemije i ono što smo dobijali od Rusije svakako je bilo predmet moje zahvalnosti“, rekao je Dodik za ATV.

Na sastanku je bilo riječi o gasovodu od Bijeljine do Banjaluke, koji će se graditi. To će se potvrditi sutra u razgovorima sa Gaspromom , a Putin je, kaže Dodik, dao podršku takvom projektu.

„Razgovarli smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnji, a pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Savjeta bezbjednosti UN-a. To je za nas važno imajući u vidu razne špekulacije. Prenijeli smo Putinu naš stav da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH, Putin se s tim složio“, rekao je Dodik.

On je ruskog predsjednika informisao i o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Dejtonom, i Republika Srpska to ne može sebi dozvoliti.

Oni su razgovarala i o ekonomsko-finansijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj. Kaže da su danas odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane.

Pročitajte još