Novi Dani
Svijet

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg podnio ostavku

AUSTRIJSKI kancelar Alexander Schallenberg (ÖVP) podnio je ostavku i kazao da će ured staviti na raspolaganje čim se postignu dogovori unutar stranke.

Schallenberg je otišao sa funkcije samo dva mjeseca pošto je postao kancelar.

Podsjećanja radi, prije njega tu funkciju je vršio Sebastijan Kurc, koji je podnio ostavku zbog skandala.

Samo nekoliko sati prije toga, Kurc, inače lider partije iz koje je Schallenberg , objavio je da napušta politiku, kao i čelo stranke.

Podsjetimo, austrijski kancelar Sebastijan Kurc je pod istragom zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, posle pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je čelu Kurc.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije je pored Kurca pod istragu stavilo još devet osoba i tri organizacije.

Kurc je pod istragom je zbog tvrdnji da je državni novac Ministarstva finansija upotrebljen u koruptivnom poslu, kako bi se u tabloidnim novinama osiguralo pozitivno izveštavanje o stranci na čijem je čelu austrijski kancelar, objavili su tužioci.

Ankete pokazuju da bi Socijaldemokrati mogli preuzeti vlast

Nakon korupcijske afere i ostavke Sebastijana Kurca uslijedio je strmoglavi pad rejtinga njegove OVP koja sada u anketama zaostaje za Socijaldemokratskom partijom SPO.

Image

U slučaju održavanja vanrednih izbora velike su šanse da predsjednica SPO Pamela Rendi-Wagner postane nova kancelarka u koaliciji sa zelenima i liberalima iz stranke NEOS .

(B92)

Pročitajte još