Novi Dani
BIH

Dodik u Beogradu izjavio da je spreman zakon o vojsci Republike Srpske. Escobar poručio: Nije ovo ’91.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dodik govorio je danas na tribini o temi “Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti”.

Tom prilikom je kazao da je već napisan novi zakon o vojsci Republike Srpske.

Informacije o nadležnostima entiteta, koje su vremenom i izglasavanjem u Parlamentu BiH prešle na državu će biti razmatrane na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, a Dodik je najavio da će povući saglasnost za prijenos nadležnosti, između ostalog i za formiranje Oružanih snaga BiH.

“Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 posto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona, koja, realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač”, rekao je Dodik.

On je naveo kako će donijeti odluku da u narednih šest mjeseci bude pripremljeno i normativno uređenje OS BiH, a prvi prijedlog je da se prepolovi sastav. Ako ne bude spremnosti za to, poručio je da je već napisan novi zakon o vojsci RS i zakon o demilitarizaciji.

“Mi ćemo ponuditi prvo da se prepolovi sastav Oružanih snaga BiH i dajemo im neki rok da žive još. Ukoliko za to ne bude spremnosti već je napisan novi zakon o vojsci RS i novi zakon o demilitarizaciji RS”, rekao je Dodik.

Osim toga, naveo je i da će na sjednici biti razmatrano povlačenje RS-a iz saglasnosti o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Upravi za indirektno oporezivanje.

On je na tribini problematizirao način formiranja Oružanih snaga BiH kazavši da to nije bilo regularno i fer.

Escobar: Nije ovo ’91

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik državnog sekretara SAD-a za Zapadni Balkan boravi ponovo u posjeti BiH gdje je za medije odgovorio na pitanje šta ukoliko se jednog dana građani BiH probude a na entitetskoj liniji budu vojnici Republike Srpske?

“To se neće desiti. Rekao sam to jednom i ponovit ću: Neće biti rata u BiH. Ovo nije 1991. godina”,naglasio je Escobar.

Na opasku novinara N1 da nije riječ o ratu, već o Vojsci Republike Srpske, Escobar naglašava da nje nema i da nikoga ne zanima ta vrska eskalacije.

“Prije svega, nema Vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Vijeća sigurnosti UN-a. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga. Ono što trebamo uraditi, ako gledamo oružane snage, je kako kreirati sposobne oružane snage da ispune potrebe svih. Uz to bi, uz sve razlike, između svih nivoa vlasti trebalo osigurati da država funkcioniše”, zaključio je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Pročitajte još