Novi Dani
BIH

Šarović poručio da je privatizacija HET-a neprihvatljiva, Vukanović najavio proteste

Privatizacija Elektroprivrede RS ili nekog njenog dijela kao i dokapitalizacija je potpuno neprihvatljiva. To su strateška pitanja za Republiku Srpsku i nikakva promjena vlasničkog udjela ne smije da se desi „na mala vrata“, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović povodom najave moguće dokapitalizacije dijela Elektroprivrede RS odnosno Hidroelektrane na Trebišnjici.

„Elektroprivrede RS je za Srpsku demokratsku stranku jedno od najvažnijih pitanja i zato ćemo narednih dana pomno pratiti šta će se desiti i da li će se ove najave obistiniti te preduzeti odgovarajuće aktivnosti“ – poručio je Šarović.

On kaže da dokapitalizacija na način kako se najavljuje, prodajom akcija na banjalučkoj berzi, je u suštini privatizacija energetskog sektora Republike Srpske!

„Privatizacija znači preuzimanje kontrole nad ključnim resursom Republike Srpske, što bi ukoliko se ova predviđanja obistine, značilo direktno odustajanje od ranije politike Republike Srpske, da se ovaj najvažniji resurs ne prodaje odnosno da mora ostati u vlasništvu Republike Srpske! Bilo koji potez ukoliko se bude povlačio od strane vlade ili neke druge institucije po pitanju dokapitalizacije i promjene vlasničke strukture mora biti predmet rasprave u Narodnoj skupštini RS“ – zaključio je Šarović.

Portal CAPITAL.ba objavio je danas daHET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija u vrijednosti od čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

Vukanović najavio proteste

Poslanik u NSRS Nebojša Vukanović poručio je da su se strahovanja i bojazan na koja je upozoravao javnost godinama unazad, da vlast namjerava na mala vrata da privatizuje poslednji resurs i javno dobro Republike Srpske – elektro-energetski sistem i Elektroprivredu RS, pokazala su se nažalost osnovanim i tačnim.

-Ovo nije političko već životno pitanje, nije stvar jednog pojedinca ili manje grupe već cijelog naroda, i zato svi treba da se borimo i spriječimo prodaju svim demokratskim i legitimnim sredstvima. Prvo portal Kapital, potom BN televizija i drugi slobodni mediji, objavili su danas šokantni vijest da se priprema privatizacija Hidroelektrana na Trebišnjici i Elektroprivrede Republike Srpske. Skandalozna i štetna Odluka bi trebala da se donese na sjendici Skupštine akcionara HET-a koja je zakazana za desetak dana, 21-og januara ove godine. , napisao je Vukanović na svom blogu i dodao da tiha privatizacija i transformacija vlasništva trebala bi da se izvrši putem prodaje obveznica vrijednosti od čak 435 miliona maraka.

-Zbog toga ćemo u najskorije vrijeme, prije sjednice Skupštine akcionara HET-a na kojoj treba da se donese sramna, nezakonita i neustavna odluka, organizovati proteste u Trebinju, pred sjedištem Elektroprivrede Republike Srpske, a nakon toga blokade puteva i institucija u gradu kako bi se spriječila privatizacija i akt izdaje, poručio je Vukanović.

Pročitajte još